7.6 C
Belgrade
10.3 C
Zagreb
6.8 C
Sarajevo
22.01.2021.

Latte sa slanom karamelom – Ukus praznika u vašoj omiljenoj šolji

IZDVAJAMO

Imaginarijum gift vodič – Poklonite umetnost za praznike!

  Vreme darivanja je prava prilika da onima koje volite poklonite umetničko delo koje sa godinama dobija na vrednosti, a malo je poklona koji se...

Za vas smo pronašli najlepše ideje za dekoraciju praznične trpeze!

  Trpezarijski sto je mesto u domu za kojim se okupljamo kako bismo provodili zajedničko vreme, razmenjivali priče, smeh i stvarali nove uspomene, a Nova...

Sočne karamel krofnice iz @fle.kaa kuhinje čekaju da zaslade vaše praznike!

  Nismo ni trepnuli, a decembar je već na pola puta, verujem da i vi kao i ja već smišljate i planirate recepte za novogodišnju...

Zavirite u restoran uzbekistanske kuhinje koji pomera granice modernog dizajna

  Ukrajinski dizajnerski studio YOD nedavno je predstavio još jedan u nizu svojih sprektakularnih projekata - moderni restoran uzbekistanske kuhinje u jednoj od centralnih ulica...

Praznični Imaginarijum gift vodič za muškarce kojima „nikad ništa ne treba”!

Kada je praznična kupovina u pitanju, pronalaženje pravog poklona za muškarca u vašem životu može biti pomalo nezgodno, jer ili imaju sve ili im...

Imaginarijum gift vodič za sve ljubiteljke mode

Ukoliko ove praznične sezone želite da iznenadite svoju stilski osvešćenu prijateljicu, sestru, mamu ili koleginicu nečim što će im se sigurno dopasti, a ne...

Nike Waffle Racer LX silueta sa mint detaljima daje nam sjajne ideje za jesenji outfit

  Nike je ponovo uspeo da klasičnim patikama za trčanje da urbani i moderni preobražaj, a ovoga puta reč je o ženskom modelu Waffle Racer...

Poslužite ove rolnice na sledećoj zabavi i gledajte kako magično nestaju sa tanijira!

  Ukoliko planirate zabavu, večeru za prijatelje ili lagani ručak, ove rolnice od pršute, kruške i rukole su mali božanski zalogaji koji će se dopasti...

 

Ukoliko tokom hladnih januarskih večeri poželite da upotpunite ugođaj gledanja prazničnih filmova ili čitanja nove omiljene knjige, predlažemo vam da se ugrejete ovom najslađom latte kafom sa slanom karamelom.

Mleko kuvano na pari, slana karamela, aroma vanile i espreso kafa daju ovom napitku kremastu i bogatu teksturu, savršenu slatkoću, a u njoj se najbolje uživa uz dosta šlaga posutim mrvljenom slanom karamelom.

 

 

Pre nego što pripremite latte, najpre morate napraviti slani karamel brule koji ovoj kafi daje posebnu notu. Veoma ga je lako napraviti jer su vam potrebna samo dva sastojka, šećer i krupna morska so.

Na šporetu otopite šećer dok ne dobije duboku karamel boju, a zatim karamel sipajte i rasporedite na listu papira za pečenje. Pospite morskom solju i pustite karamel da odstoji nekoliko minuta. Jednom kada slana karamela postane čvrsta, lako se može razbiti u komadiće koje ćete iskoristiti za posipanje. Komadići slane karamele posuti preko kremaste late kafe se vrlo lako tope, ostavljajući slatko-slan ukus karamele pomešan sa aromom kafe.

 

 

Za pripremu latte kafe potrebno je da ugrejete svoje omiljeno mleko (predlažemo kokosovo mleko jer je veoma kremasto i bogatog ukusa) sa par kašika sosa karamele koji možete kupiti ili napraviti sami. Kad mleko počne da pari, dodajte ekstrakt vanile i mutite 1-2 minuta dok mleko ne postane penušavo.

Skuvajte dve šoljice espresa, instant ili crne kafe i prelijte kafu penastim karamel-mlekom. Dodajte malo šlaga preko, pospite izlomljene komadiće slane karamele i uživajte u svojoj novoj omijenoj latte kafi.

 

Sastojci:

Za slani karamel brule:

  • 150 g smeđeg šećera
  • krupna morska so

Za latte:

  • 450 g punomasnog mleka, kokosovog mleka ili drugog mleka od orašastih plodova
  • 2-3 kašike karamel sosa, domaćeg ili kupovnog
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3 šoljice espresa ili 1/2 šolje skuvane crne kafe
  • šlag, za serviranje

 

Priprema:

1. Pleh obložite papirom za pečenje. U šerpi srednje veličine na umerenoj vatri istopite šećer povremeno mešajući spatulom dok ne postane zlatna karamela, oko 8 minuta. Sklonite sa ringle i pažljivo sipajte karamelu na papir za pečenje. Širite u tankom, ravnomernom sloju i pospite krupnom morskom solju. Sačekajte 5 minuta da se ohladi i stvrdne, i nakon toga slanu karamelu izmrvite zadnjim delom kašike na sitne komade.

2. Pomešajte mleko, karamel sos i prstohvat soli u šerpici i zagrejte dok ne počne da pari. Dodajte ekstrakt vanile i mutite ručnom mutilicom dok ne dobijete penu. Sklonite sa vatre.

3. Skuvani espreso ili kafu rasporedite u dve šolje. Prelijte karamel mlekom. Pospite šlagom i izmrvljenom slanom karamelom!

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije

Eucerin® nam pomaže da se oslobodimo simtoma suve kože u januaru

  Veliki broj ljudi se konstantno ili u nekom trenutku života suočava sa problemom suve kože. Mnogi od njih pri tome pomisle da je u...

Da li ste znali da vaš telefon možete pretvoriti u teleskop?

Fancuska start-up kompanija Vaonis ima za cilj da pokrene revoluciju u svetu astronomije stvaranjem novog iskustva posmatranja svemira koristeći najpraktičniji optički insrument -  vaš mobilni...

Gucci vam poručuje: Izjavite ljubav mirisom sa nekonvencionalnom porukom

  Nakon uspešnog prvog lansiranja Gucci Guilty Love Edition parfema, proslava slobode i nekonvencionalne ljubavi svojstvene #ForeverGuilty univerzumu nastavlja se novom edicijom Gucci Guilty Love...

Nova anti-age ikona brenda Vichy – Filer u bočici

  Da li ste znali da se sa porastom neinvazivnih estetskih procedura tokom poslednjih godina hijaluronska kiselina istakla kao jedan od ključnih sastojaka kada je...

Imamo recept za najbolju domaću nutelu!

  Volite Nutellu, ali ne volite osećaj griže savesti? Imamo sjajan recept za ovu omiljenu kremastu i ukusnu poslasticu koju možete brzo pripremiti kod kuće...