8.1 C
Belgrade
10 C
Zagreb
8.9 C
Sarajevo
18.04.2021.

Latte sa slanom karamelom – Ukus praznika u vašoj omiljenoj šolji

IZDVAJAMO

 

Ukoliko tokom hladnih januarskih večeri poželite da upotpunite ugođaj gledanja prazničnih filmova ili čitanja nove omiljene knjige, predlažemo vam da se ugrejete ovom najslađom latte kafom sa slanom karamelom.

Mleko kuvano na pari, slana karamela, aroma vanile i espreso kafa daju ovom napitku kremastu i bogatu teksturu, savršenu slatkoću, a u njoj se najbolje uživa uz dosta šlaga posutim mrvljenom slanom karamelom.

 

 

Pre nego što pripremite latte, najpre morate napraviti slani karamel brule koji ovoj kafi daje posebnu notu. Veoma ga je lako napraviti jer su vam potrebna samo dva sastojka, šećer i krupna morska so.

Na šporetu otopite šećer dok ne dobije duboku karamel boju, a zatim karamel sipajte i rasporedite na listu papira za pečenje. Pospite morskom solju i pustite karamel da odstoji nekoliko minuta. Jednom kada slana karamela postane čvrsta, lako se može razbiti u komadiće koje ćete iskoristiti za posipanje. Komadići slane karamele posuti preko kremaste late kafe se vrlo lako tope, ostavljajući slatko-slan ukus karamele pomešan sa aromom kafe.

 

 

Za pripremu latte kafe potrebno je da ugrejete svoje omiljeno mleko (predlažemo kokosovo mleko jer je veoma kremasto i bogatog ukusa) sa par kašika sosa karamele koji možete kupiti ili napraviti sami. Kad mleko počne da pari, dodajte ekstrakt vanile i mutite 1-2 minuta dok mleko ne postane penušavo.

Skuvajte dve šoljice espresa, instant ili crne kafe i prelijte kafu penastim karamel-mlekom. Dodajte malo šlaga preko, pospite izlomljene komadiće slane karamele i uživajte u svojoj novoj omijenoj latte kafi.

 

Sastojci:

Za slani karamel brule:

  • 150 g smeđeg šećera
  • krupna morska so

Za latte:

  • 450 g punomasnog mleka, kokosovog mleka ili drugog mleka od orašastih plodova
  • 2-3 kašike karamel sosa, domaćeg ili kupovnog
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3 šoljice espresa ili 1/2 šolje skuvane crne kafe
  • šlag, za serviranje

 

Priprema:

1. Pleh obložite papirom za pečenje. U šerpi srednje veličine na umerenoj vatri istopite šećer povremeno mešajući spatulom dok ne postane zlatna karamela, oko 8 minuta. Sklonite sa ringle i pažljivo sipajte karamelu na papir za pečenje. Širite u tankom, ravnomernom sloju i pospite krupnom morskom solju. Sačekajte 5 minuta da se ohladi i stvrdne, i nakon toga slanu karamelu izmrvite zadnjim delom kašike na sitne komade.

2. Pomešajte mleko, karamel sos i prstohvat soli u šerpici i zagrejte dok ne počne da pari. Dodajte ekstrakt vanile i mutite ručnom mutilicom dok ne dobijete penu. Sklonite sa vatre.

3. Skuvani espreso ili kafu rasporedite u dve šolje. Prelijte karamel mlekom. Pospite šlagom i izmrvljenom slanom karamelom!

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije