29.1 C
Belgrade
28.5 C
Zagreb
22.7 C
Sarajevo
27.05.2022.

Zašto su žene izuzetni lideri i zašto tako dobro hodaju na tom putu od leda?

IZDVAJAMO

 

Podatak da je broj žena koje vode najveće američke korporacije dostigao nov maksimum i to od čak 37 CEO-ženskih lidera na vrhu, navodi nas da postavimo pitanje: da li se to stereotipi polako gase o ženama na vrhu?

 

 

Psiholog *Tomas Chamorro-Premuzic zaposlen na poziciji Chief Talent Scientist u korporaciji ManpowerGroup proučava odnos i ljudsko ponašanje u kompanijama, posebno kako pol i ličnost utiču na izbore o liderima, tvrdeći da „postoje tri razloga zašto su kompanije tako slabe u odabiru dobrih lidera i postavljanju većeg broja muškaraca na pijedestal. Prvi je naša nesposobnost da pravimo razliku između samopouzdanja i kompetentnosti, drugi je da ljudi vole šarmantne osobe i smatraju da je upravo to glavni adut lidera, i treći glavni razlog je još jedna, usidrena nesposobnost da uspemo da se odupremo idealizovanju drugih, što kasnije uzrokuje put od idealizacije do obezvređivanja.”

Istraživanja pokazuju da bolji rezultat u merenju ključnih liderskih sposobnosti imaju upravo žene. Prema sprovedenoj analizi o liderskim sposobnostima, žene su nadmašile muškarce u 17 od 19 ranigranih.

 

 

Hajde sada da vidimo neke od razloga  zašto su žene odlični lideri i u kojim su to sposobnostima nesalomive.

 • Žene bolje balansiraju između privatnog i poslovnog života. Tajna uspešnog ženskog balansiranja sastoji se od mnoštva kompromisa koje su spremne da naprave između ova dva sveta.
 • Dobri su slušaoci i imaju moć empatije. Žene su se u istraživanjima pokazale kao sjajni slušaoci, i upravo je ta sposobnost slušanja, koja svakodnevno iščezava, jedna od jačih liderskih veština. Ne samo da onda nema burnih reakcija, već na taj način bolje održavaju poslovne veze.
 • Timski su igrači. Pokazuju integritet. Manje komanduju, više se saosećaju.
 • Prirodni su multitaskeri. Sa lakoćom obavljaju više poslova istovremeno, brzo i uspešno reagujući na promene oko sebe.
 • Kreativno-motivisane preprekama u poslu. Izazovi ih pokreću, a to je tajna uspeha.
 • Izuzetni su komunikatori, koji lako preuzimaju inicijativu. Komunikacija je oduvek bila na ženskoj strani, kao urođena sposobnost koja se nije pitala gde će da prevagne. Na taj način su žene uspele da je iskoriste kao još jedno od oružja na putu do liderstva.
 • Imaju visoku emocionalnu inteligenciju. Emocionalna inteligencija iziskuje izuzetnu važnost u periodu koji nam predstoji u industrijskim revolucijama, a upravo kod žena se pokazala kao prirodna sposobnost za prepoznavanje emocija kako u drugima, tako i u sebi. Da bi mesto bilo prihvatljivo i da bi budilo inspiraciju za rad kod zaposlenih, pokazivanje ove sposobnosti pokazalo se kao osnovno za liderstvo.
 • Fleksibilne su i ne čekaju da prilike dođu do njih, već ih same prave, takođe fokusiranije na detalje.
 • Fokusiranije su. Balans između posla i porodice, organizacije van kuće, i na radnom mestu, zahteva od vas veliki fokus, kada svoj radni dan sednete da delite. Da bi bili uspešni na svakom polju, morate biti fokusirani, i upravo to je jedna od tajni.
 • Psiholozi tvrde da stabilnije ulaze u borbu protiv stereotipa.
 • Agenti su za talente. Više se usresređuju na uzdizanje i motivisanje drugih.

 

 

Da li ste znali da je jedna od prvih žena lidera, bila Draga Ljočić, prva srpska lekarka, koja je pokrenula projekat 1903. godine o zapošljavanju žena, tražeći iste uslove koje su imali muškarci sa istim kvalifikacijama. Zakon je bio odbijen, ali sam čin inicijative imao je odjek među ženama koje su je podržale.

Zamislite samo da vam neko kaže da su ga vaša uverenja i snaga vaše ličnosti, inspirisale i pokrenule, dok  je bio još jedan nesigurni polaznik na ledu? Tako deluju lideri na nekoga. Tako deluju i žene.

Sposobnošću, integritetom i umerenom skromnošću otvaraju put motivaciji i inspiraciji sredine u kojoj se nalaze, i na taj način pokreću cirkularni krug izgradnje novih vrednih vođa. Kroz vreme trče sa lavovima, ne grabeći, već prosto znajući svoja ograničenja. Kada poznajete svoja ograničenja u svetu gde vam se samopouzdanje plasira kao vodeći adut u svim sferama života, mnogo je lakše da upravljate svojom svesnošću, i imate uvid gde želite da stignete.

 

 

P.S. „First, let her think she's having her own way. And second, let her have it.” -Lyndon B. Johnson

Piše: Marija Maksimović

 

*Tomas Chamorro-Premuzic is the chief talent scientist at ManpowerGroup, a professor of business psychology at University College London and at Columbia University in New York City, and an associate at Harvard's Entrepreneurial Finance Lab.

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije