6.4 C
Belgrade
4.9 C
Zagreb
6.6 C
Sarajevo
06.12.2022.

Kako nam pravilna organizacija frižidera može pomoći da hrana koju kupujemo ne završi u kanti za otpatke?

IZDVAJAMO

 

Sezona praznika uskoro počinje. Pred nama su pokloni, vesela atmosfera kao i obilje hrane koje tradicionalno ne manjka na trpezama u ovakvim prilikama. Dok pripremamo spiskove za kupovinu i razmišljamo o svim onim divnim receptima kojima ćemo počastiti sebe i svoje najmilije, možda je vreme da stavimo prst na čelo i pomislimo kako da jedan od najkorišćenijih uređaja u našem domu učinimo još efikasnijim.

 

 

Naime, loša organizacija frižidera i nepravilno skladištenje namirnica ne samo da nam troše više novca nego što je potrebno, već predstavljaju i jedan od glavnih krivaca za stvaranje zabrinjavajuće količine otpada od hrane. Agencija za hranu i agrikulturu Ujedinjenih nacija upozorava da kada bi hrana koja završi kao otpad bila država, našla bi se na trećom mestu zemalja sveta po količini emitovanih gasova staklene bašte.[1]

 

 

Ne duplirajte artikle

Iako zvuči očigledno, spontani odlasci u nabavku i kupovina namirnica bez unapred pripremljene liste glavni su krivac za pretrpavanje frižidera i bacanje hrane. Istraživanje kompanije Samsung sprovedeno na evropskom nivou pokazuje da čak 48 odsto kupljenih namirnica završi u kanti za otpatke. Stoga, pre odlaska u kupovinu izdvojite vreme da dobro pogledate šta se već nalazi u vašem frižideru, kako ne biste duplirali artikle. I nije dovoljan letimičan pogled na sadržinu frižidera već zaista detaljna inspekcija namirnica koje ste ostavili na njegovom dnu ili u zasebnim pregradama. Ovim jednostavnim potezom uštedećete novac, efikasnije upravljati raspoloživim prostorom i učiniti nešto dobro za planetu.

 

 

Organizacija je pola posla

Dobrom organizacijom frižidera smanjujete procenat hrane sa isteklim rokom trajanja. Zarad bolje preglednosti potrebno je slediti nekoliko saveta. Iskustvo kaže da su gornje police frižidera idealne za skladištenje hrane koja se može odmah konzumirati, srednji nivoi su, pak, najoptimalniji za čuvanje mlečnih proizvoda, dok su donji rezervisani za meso i ribu. Bočne pregrade se smatraju najpogodnijim za artikle koje najčešće koristite – soseve, sokove ili začine.

 

 

Kreiranje zona unutar frižidera pomaže vam ne samo da brže uočite šta se u njemu nalazi već i da izbegnete unakrsnu kontaminaciju namirnica. Neadekvatno mešanje namirnica koje proizvode etilen i onih koje su na njega osetljive, poput špargle, zelene salate ili brokolija, može dovesti do prevremenog sazrevanja pa čak i truljenja. Takve osetljive namirnice je neophodno čuvati na adekvatan način. Samsung RB7300 frižider poseduje Optimal Fresh+ pregradu koja se može podeliti na dve zone sa različitim temperaturama, dok dodatna Humidity Fresh+ fioka omogućava podešavanje optimalne vlažnosti u posudi i time duže čuva svežinu posebno osetljivog voća i povrća.

 

 

Ne zaboravite da pregrade frižidera možete organizovati prema sopstvenim potrebama, a zanimljivo je i da pomenuti model Samsung frižidera nudi više prostora za skladištenje u standardnim dimenzijama. Za to je zaslužna visokoefikasna izolacija tehnologije SpaceMax koja omogućava da zidovi frižidera budu znatno tanji.

Oslonite se na nove tehnologije

Možda smo od starijih generacija nasledili naviku da namirnice skladištimo na vrhu frižidera kako bi se bolje ohladile, međutim, proizvođači frižidera danas dizajniraju rashladne tehnologije tako da  temperatura frižidera bude ravnomerna na svim nivoima, ostavljajući nam mogućnost da svaki kutak frižidera iskoristimo do maksimuma. Samsung RB7300 model frižidera uz pomoć pažljivo projektovanih ventilacionih otvora obezbeđuje potpunu i ravnomernu rashlađenost namirnica na svih sedam nivoa polica, trošeći manje energije, dok All Around Cooling sistem hladi svaki odeljak ravnomerno.

I dok ispraćamo godinu za nama, pakujemo poklone i pravimo presek gde smo, kako smo i šta želimo u 2021, ne bi bilo loše da neke svakodnevne navike za nijansu promenimo, jer čak i minimalne promene u načinu odabira i čuvanja hrane mogu doprineti smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu i sačuvati neke od najvrednijih resursa na zemlji.

 

 

 

[1] Izvor: https://www.bbc.com/future/article/20200224-how-cutting-your-food-waste-can-help-the-climate

 

PR & Foto: Samsung Srbija

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije