8.1 C
Belgrade
10 C
Zagreb
8.9 C
Sarajevo
18.04.2021.

Sočne karamel krofnice iz @fle.kaa kuhinje čekaju da zaslade vaše praznike!

IZDVAJAMO

 

Nismo ni trepnuli, a decembar je već na pola puta, verujem da i vi kao i ja već smišljate i planirate recepte za novogodišnju trpezu. S tim na umu sam došla do ovog recepta koji danas delim sa vama.

Sigurna sam da priprema ne može biti jednostavnija i brza, a ukus mekši, sočniji i bolji! Kombinacija cimeta, banane i karamele je zaista dobitna kombinacija! Štaviše, što duže stoje, postaju sve sočnije i ukusnije. Ako ne verujete, mislim da je vreme da probate!

 

 

Karamel krofnice

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 1 jaje
  • 2 1/2 kašike istopljenog putera
  • 100 g braon šećera
  • 120 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika cimeta

Karamel preliv

  • 3 kašike putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 2-3 kašike mleka

 

 

Priprema:

U većoj posudi ispasirati banane, dodati jaje i istopljeni puter. Izmešati lepo sve sastojke, dodati šećer i mutiti dok se ne dobije ujednašena smesa. Potom dodati preostale suve sastojke. Smesa testa za krofnice je onda spremna za pečenje.

Ja sam koristila silikonske kalupe za krofnice i pekla u rerni, 20 min na 180 C, ali ukoliko imate presu za krofnice možete peći i u njoj.

Nakon što su krofnice ispečene, izvaditi ih iz kalupa i ostaviti da se dobro ohlade pre nego što ih prelijete karamel prelivom.

 

 

Priprema karamel preliva je sledeća:

  1. U manjoj šerpi istopite puter, držati na srednjoj vatri i mešati, puter ce početi da peni i nakon 3-4 min mešanja počeće da poprima svetlo braon boju. Sklonite sa šporeta čim počne da tamni.
  2. Ostavite da se malo ohladi, oko 2-3 minuta. Dodati šećer u prahu, vanilu i za početak 1 kašiku mleka. Dobro mešati, dodati još jednu kašiku mleka. Ukoliko je i dalje gust preliv, slobodno dodati još mleka.
  3.  Ohlađene krofnice umakati u karamel preliv i ređati na rešetku.  Možete dekorisati krofnice po želji dok se preliv ne stvrdne.

Krofnice možete držati u zatvorenoj posudi kako bi se što duže očuvala svežina i sočnost.

Uživajte u ovom jednostavnom receptu, koji će sigurno biti odličan za predstojeće praznike!

 

 

Javite nam svoje utiske i zapratite @fle.kaa na Instagramu za još više neodoljivih recepata.

Piše: Katarina Radišić

Foto: fle.kaa

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije