Nismo ni trepnuli, a decembar je već na pola puta, verujem da i vi kao i ja već smišljate i planirate recepte za novogodišnju trpezu. S tim na umu sam došla do ovog recepta koji danas delim sa vama.
Sigurna sam da priprema ne može biti jednostavnija i brza, a ukus mekši, sočniji i bolji! Kombinacija cimeta, banane i karamele je zaista dobitna kombinacija! Štaviše, što duže stoje, postaju sve sočnije i ukusnije. Ako ne verujete, mislim da je vreme da probate!
Karamel krofnice
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 1 jaje
- 2 1/2 kašike istopljenog putera
- 100 g braon šećera
- 120 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika cimeta
Karamel preliv
- 3 kašike putera
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 2-3 kašike mleka
Priprema:
U većoj posudi ispasirati banane, dodati jaje i istopljeni puter. Izmešati lepo sve sastojke, dodati šećer i mutiti dok se ne dobije ujednašena smesa. Potom dodati preostale suve sastojke. Smesa testa za krofnice je onda spremna za pečenje.
Ja sam koristila silikonske kalupe za krofnice i pekla u rerni, 20 min na 180 C, ali ukoliko imate presu za krofnice možete peći i u njoj.
Nakon što su krofnice ispečene, izvaditi ih iz kalupa i ostaviti da se dobro ohlade pre nego što ih prelijete karamel prelivom.
Priprema karamel preliva je sledeća:
- U manjoj šerpi istopite puter, držati na srednjoj vatri i mešati, puter ce početi da peni i nakon 3-4 min mešanja počeće da poprima svetlo braon boju. Sklonite sa šporeta čim počne da tamni.
- Ostavite da se malo ohladi, oko 2-3 minuta. Dodati šećer u prahu, vanilu i za početak 1 kašiku mleka. Dobro mešati, dodati još jednu kašiku mleka. Ukoliko je i dalje gust preliv, slobodno dodati još mleka.
- Ohlađene krofnice umakati u karamel preliv i ređati na rešetku. Možete dekorisati krofnice po želji dok se preliv ne stvrdne.
Krofnice možete držati u zatvorenoj posudi kako bi se što duže očuvala svežina i sočnost.
Uživajte u ovom jednostavnom receptu, koji će sigurno biti odličan za predstojeće praznike!
Javite nam svoje utiske i zapratite @fle.kaa na Instagramu za još više neodoljivih recepata.
Piše: Katarina Radišić
Foto: fle.kaa