35.2 C
Belgrade
34.2 C
Zagreb
35 C
Sarajevo
01.07.2022.

Zavirite u restoran uzbekistanske kuhinje koji pomera granice modernog dizajna

IZDVAJAMO

 

Ukrajinski dizajnerski studio YOD nedavno je predstavio još jedan u nizu svojih sprektakularnih projekata – moderni restoran uzbekistanske kuhinje u jednoj od centralnih ulica u Harkovu.

 

Zgradu je 2002. godine podigao ukrajinski arhitekta Oleg Drozdov za restoran koji se na tom mestu nekada nalazio, a ovaj dizajnerski studio imao je zadatak da novo mesto uklopi u strukturu već postojeće zgrade kako bi naglasio njen neobični šarm i arhitekturu koja je, zbog svojih dobro promišljenih proporcija, i dan danas ostaje savremenog dizajna.

 

 

Dizajn NON restorana predstavlja istočnjačku otvorenost i gostoprimstvo, šank je centralni element glavne sale, dok spektakularna instalacija postavljena iznad njega vizuelno odvaja barsku zonu unutar glavne prostorije. Restoran ima puno prirodnog svetla koje ulazi u hol kroz staklenu fasadu zgrade. Autentičnost u svakom detalju preneta je kroz prizmu modernog i minimalističkog dizajna, koja se odražava u svemu: paleti boja, elementima enterijera, posuđu, buketima pampasove trave u velikim živopisnim vazama. Svi prirodni materijali kao što su drvo, koža, bakar, mesing, suvo cveće, imaju minimalnu obradu tako da gosti mogu da osete njihovu energiju.

 

 

Ključni akcenti restorana su svakako posebno dizajnirane lampe sa cvetovima pamuka koje odražavaju uzbekistansku tradiciju. Prema istorijskim izvorima, pamuk je prvi put zasađen u centralnoj Aziji dve hiljade godina pre nove ere, a i dalje ostaje najvažnije industrijska biljka u Uzbekistanu. Cvetovi pamuka nalaze se u staklenim sijalicama ispunjenim prijatnim svetlom, a svaka od njih ima svoj jedinstveni oblik budući da su rađene ručno.

 

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: urdesign

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije