Špargle su veoma jednostavan, ali elegantan prilog, a umotane u pršutu i pečene do hrskavog savršenstva postaju savršeno predjelo koje možete poslužiti tokom vaših zimskih slavlja!
Ovaj recept bogatog ukusa priprema se od samo dva sastojka, špargli i pršute, a dodavanjem soka od limuna i rendanog parmezana uspostavljate balans između slanog i kiselog, i tako ovaj jedinstveni spoj ukusa podižete na viši novo. Takođe, umotane špargle su sjajan i brz prilog jer ih možete pripremiti unapred, a zatim na 10 minuta ubaciti u rernu i poslužiti tople. Ovo predjelo nije nimalo zahtevno, a jednom kada ga probate, nikada se više nećete jesti špargle na stari način.
Sastojci:
- 1 svežanj špargli sa isečenim dnom
- 8-12 kriški pršuta, vertikalno isečenih
- So i biber, po ukusu
- Sok od limuna
- Parmezan, sitno narendan
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200° C.
- Da bi špargle ostale svetlo zelene, potrebno je da pripremite “ledenu kupku”.
- Napunite veliku šerpu do pola vodom, dodajte so i pustite da proključa. Ubacite špargle i kuvajte tačno 1 minut, zatim uklonite špargle i odmah ih prebacite u posudu koju ste napunili ledom i hladnom vodom. Izvadite špargle iz “ledene kupke” i osušite ubrusom.
- Zamotajte špargle tako što ćete uzeti jednu šparglu i postaviti je na tanak list pršute. Između špargle i pršute treba da postoji ugao od oko 45°. Započnite sa motanjem, vodeći računa da pršuta bude čvrsto obmotana oko špargli.
- Nakon što umotate sve špargle, dodajte so i biber po ukusu.
- Poređajte špargle u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 12-16 minuta, u zavisnosti od veličine špargli. Kada su pečene, špargle bi trebalo biti mekane, ali ne žilave, a vrhovi treba da izgledaju blago hrskavi.
- Prelijte sveže isceđenim limunovim sokom i parmezanom i poslužite tople.
Prijatno!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest