11.7 C
Belgrade
15.8 C
Zagreb
10 C
Sarajevo
05.10.2022.

Suze radosnice pod lupom: u kojim situacijama vi plačete od sreće?

IZDVAJAMO

 

Rođenje deteta, prvi rođendan, punoletstvo, diplomiranje, pomirenje nakon raskida, vest da ste dobili posao i još mnogi drugi slučaj-okidači za srećne suze… Koliko puta ste se zadesili na nekom lepom događaju, koji ste ispratili sa suzama u očima, poneti nabujalim emocijama?

Ova tema, pre izvesnog vremena zaokupirala je pažnju nekoliko istraživača navevši ih na izradu zanimljive studije. Glavna tema bila je misterija suza radosnica i kako napraviti takozvani model pozitivnih suza i ustanoviti koliko vrsta istih postoji.

 

 

U izradi studije bili su uključeni ljudi iz 40 zemalja, ukupno 13124 učesnika, a naučnici su se služili i matematičkim i psihološkim metodama istraživanja. Kao konačan rezultat ove studije došlo se do zaključka da postoje četiri vrste pozitivnih suza, kvalitativno različite, a to su suze naklonosti, takozvane nežne suze, suze postignuća, suze lepote i zabavne suze.

Hajde da vidimo kako su naši istraživači opisali ove vrste.

Nežne suze. Ova vrsta pozitivnih suza nastaje najčešće u situacijama kada smo duboko dirnuti nečijom pažnjom, dobrotom i ljubaznošću. Takođe, nastaju u situacijama poput venčanja ili porodičnih okupljanja, kada ste okruženi zajednicom, u kojoj se oseća toplina porodice, prijatelja i povezivanja. Ovo je bio najčešći oblik suza koji su ispitanici doživljavali, čak 55% njih.

 

 

Suze postignuća. Ovaj oblik pozitivnih suza najviše se izražava u momentima kada ste ostvarili neku zamisao, cilj, pobedili na nekom takmičenju, završili fakultet, dobili novi posao, postali ministar, ili je to neko vama blizak ostvario. Najčešći osećaj koji se povezuje sa ovim suzama je ponos. Ove suze pojavile su se među 29% učesnika studije.

 

 

Suze lepote. Javljaju se kada ste preplavljeni elegancijom i ili lepotom neke vama bliske materijalno opipljive stvari u trenutku, bilo da je to umetničko delo, priroda u kojoj ste se našli, koncert na koji ste otišli. Osećanja koja se javljaju kod ovih suza su strahopoštovanje, ili osećaj blage jeze. Zanimljiva je činjenica da se ova vrsta suza javlja veoma retko, i da je mali procenat populacije sposoban da doživi takvo nadahnuće u ovim situacijama, a studija kaže da je to svega 8%.

Zabavne suze. Takođe posebne, a retke. Dolaze u situacijama kada nas neko ili nešto navede na smeh nezaustavljiv smeh. Idu pod ruku sa osećajem veselja, zabave i lakoće. Ove suze su još ređe od suza lepote, a njihov udeo među ispitanicima je neznatan i iznosi tričavih 3%.

 

 

 

Jedan od važnih faktora uočen u studiji bio je onaj koji se tiče kulturoloških razlika. Ispitanici koji potiču iz individualističkih društava, poput društva SAD, bili su skloniji suzama lepote i zabavnim suzama, dok su se na suprotnim stranama nalazila društva sklonija suzama postignuća i nežnim suzama. Takođe, razlika u polu je bila merljiva i uočljiva: studija je utvrdila da je veći procenat žena iskazao emocije kroz sve četiri vrste pozitivnih suza.

 

 

Model pozitivnih suza je imao cilj da popuni praznine u znanju o suzama radosnicama. Zaključak je da suze aktiviramo mnogobrojnim uzbuđenjima, a jedna od ključnih činjenica je da one pored toga što imaju funkciju motivisanog, komunikativnog signala (Kotler 1966) imaju izuzetno pozitivno dejstvo na organizam pružajući  nam restartno olakšanje i pročišćenje od loših emocija.

 

 

Piše: Marija Maksimović

Foto: Unsplash

Reference:

Studija: Zickfeld, Janis, Beate Seibt, Ljiljana B. Lazarevic, Iris Zezelj, and Ad Vingerhoets. (2020). A Model of Positive Tears. PsyArXiv. November 8. Preprint. Pihologija danas.

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije