27.8 C
Belgrade
22 C
Zagreb
21.6 C
Sarajevo
29.07.2021.

Sofisticirana jesenja poslastica – Poširane kruške u crvenom vinu

IZDVAJAMO

Poželeli smo da sezonu sočnih krušaka proslavimo pripremom jedne posebne poslastice koja izgleda kao da je na meniju najluksuznijih restorana. Ovaj lagan i elegantni jesenji dezert biće glavna tema za stolom, i niko ne mora da zna da vam je za pripremu trebalo samo nekoliko minuta i dobrih pola sata kuvanja, uz minimalan napor.

 

 

 Ove poširane kruške se praktično same spremaju, a aroma začina i jesenjeg voća proširiće se vašim domom lepše od mirišljavih sveća. Kruške možete kuvati u crvenom ili belom vinu, u zavisnosti od vaših ličnih afiniteta, a mi se danas odlućili za crveno. Kada je odabir vina u pitanju, uvek se držimo pravila: ako ga ne biste popili, nemojte kuvati s njim. Vino ne mora biti skupo, ali poželećete da bude dobrog ukusa. Za ovaj recept odabrali smo merlot, ali cabernet sauvignon je podjednako dobar izbor.

Da bi vam dezert uspeo, trebaće vam kruške koje su čvrste i ne toliko slatke. Izaberite savršeno zrele kruške sa čvrstom korom bez modrica.  Od začina se najbolje kombijuju vanila, zvezdasti anis i cimet, ali ne plašite se eksperimentisanja sa začinima.

 

 

Sastojci:

  • 4 kruške
  • 500ml crvenog vina (merlot ili cabernet sauvignon)
  • 80g kristal šećera
  • 1 štapić vanile
  • 2 štapića cimeta
  • 2 zvestatog anisa
  • 4 kašike grčkog jogurta od kokosa ili kugla sladoleda po želji

 

 

Priprema:

  1. Sipajte vino u šerpu za kuvanje, dodajte šećer, prepolovljeni štapić vanile, štapiće cimeta i zvezdasti anis. Kuvajte na umerenoj vatri uz redovno mešanje, dok se šećer ne otopi, oko 2 minuta
  2. Oljuštite kruške ostavljajući stabljike. Ako vaša kruška ne stoji uspravno, odsecite deo dna da biste je poravnali.
  3. U vino ubacite oljuštene kruške i kuvajte na laganoj vatri dok ne omekšaju, oko 30 minuta. Dok ih kuvate, redovno ih okrećite, tako da ravnomerno upuju vino.
  4. Jednom skuvane, izvadite kruške iz šerpe i ostavite ih na stranu.
  5. Procedite vino od začina, vratite vino u šerpu i nastavite da kuvate dok se vino ne pretvori sirup sličnu debljini, oko 15 minuta.
  6. Prelijte sirup od vina preko krušaka i stavite u frižider da se hladi najmanje 4 sata ili preko noći.
  7. Poslužite kruške sa kašikom grčkog jogurta od kokosa ili kuglom sladoleda po želji.

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije