6 C
Belgrade
5.6 C
Zagreb
6.6 C
Sarajevo
05.12.2022.

Lekovita moć drveća: kako je šuma dobila titulu prirodnog wellness spa centra?

IZDVAJAMO

 

Poslednjih meseci smo svi beg od stvarnosti tražili tamo gde je stvarnost trebalo biti najveća- u planinama i šumama, gde smo pokušali da opet prodišemo punim plućima, daleko od iscenirane, maglovite svakodnevice. Dok su neki bežali od loših vesti, neki od gužve, moguće zaraze i policijskog časa, neki su iskoristili izolaciju da se ponovo povežu sa samim sobom.

 

šuma 1

 

Priroda nam je ove godine bila i svedok i saradnik u borbi protiv globalne pandemije koja nas je zadesila. Mnogi od nas nisu bili ni svesni da su boraveći u predelima bogatim šumama, zelenilom, okruženi čistim vazduhom, imali povlastice besplatnog spa centra. Šumski wellness prirodni centar ili na japanskom Shinrin Yoku označava „primiti na sebe šumsko dejstvo“. Shinrin Yoku termin je koji označava „kupanje šumskim vazduhom“ i ukazuje na to da za vreme boravka u šumi, nemate nikakav dodir sa bilo čim sem sa sopstvenim čulima i šetnjom.

 

 

Kako biste se što uspešnije povezali sa prirodom, kada pronađete mesto, potrebno je da se fokusirate samo na okruženje u kom se nalazite. I na sebe naravno. Hodanje treba da vam bude lagano i bez požurivanja, uređaji isključeni, a vaše telo vodič kroz ovo jedinstveno kupalište. Šuma je pustila vas unutra, sada je red da vi pustite nju unutar sebe. Kako biste je pustili u potpunosti da vam pokaže ono što donosi blagodete po vaše zdravlje, put pronađite u vašim čulima. Naime, kroz vaša čula vi treba da nastojite da se što dublje povežete sa mestom na kojem ste se našli, od gledanja i odmaranja očiju zelenom bojom, do poslednjeg čula, stanja uma, koje treba da vas otvori za osećaj smirenosti i nirvane.

 

šuma 3

 

Dokaz da su benefiti ovog „kupanja među drvećem“ veći nego što ste ih možda doživljavali ovih dana, potvrdili su i japanski i južnokorejski naučnici u raniijim naučnoistraživačkim projektima, gde su dokazali da boravak među drvećem stvara umirujuće dejstvo, ima neuropsihološke efekte, zatim, posebno zanimljivo i važno, utiče na smanjenje hormona stresa- kortizola (svi znamo kolika je borba danas sa hormonskim disbalansom), i, na kraju, doprinosi jačanju imunološkog sistema kroz povećanje vitamina D. U Japanu danas postoji preko pedeset akreditovanih šuma u kojima se sprovode šumska istraživanja i aromaterapije.

Još jednu naučnu činjenicu o pozitivnim efektima zelenih šuma, predstavio je doktor King Li, iz Tokija, koji je otkrio da samo jedan dan proveden u šumi, utiče na broj NK (natural killer cells) prirodnih ćelija ubica, urođenih ćelija za imuni sistem na njihovo povećanje za oko 40%.

 

šuma 4

 

Kako biste bili sigurni da ste potpuno posvećeni šetnji i da ste fokusirani i mentalno gde se nalazite, postoji još jedna metoda usko povezana sa šetnjom, a to je Mindful walking (više o ovome u sledećem tekstu). Dok hodate, morate da prebacite svoj fokus na telo i da, od stopala do ruku, osetite mehanizam pokreta.

Od velike važnosti je da boravkom u šumi udišemo fitoncide (esencijalna ulja šumskog drveća), antimikrobna isparljiva organska jedinjenja, koja izazivaju opuštanje mišića, relaksaciju, snižavanje nivoa stresa i pritiska.

 

 

Zvuči lepo, pogotovo ukoliko sada sedite u autobusu i čitate ovaj tekst, dok vam na nekoj od reklamnih gradskih tabli pažnju privlači podatak da je nivo zagađenja vazduha u Beogradu skoro pa neprihvatljiv, budući da na ovoj strani urbane gradske šume ovih dana udišemo kiseline uz teške metale, dim, čađ i prašinu.

 

šuma 5

 

Kupanje šumom, koncept koji su Japanci uokvirili i postavili kao most između prirode i društva uveliko se primenjuje u mnogim državama. Ljudi se okreću buđenju ekološke svesti mada još uvek ne na dovoljno visokom nivou. Ukoliko vam ovih dana vazduh ne bude prijao u mestu stalnog boravka, znate šta vam je činiti. Spakujte torbu i uputite se u neku od zelenih soba za beg, sa prirodnim spa centrom i pogledom bez granica!

 

Piše: Marija Maksimović

Foto: Unsplash

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije