6.1 C
Belgrade
6.3 C
Zagreb
5 C
Sarajevo
19.04.2021.

@fle.kaa nam poručuje: „Novembar je za najukusnije vafle od bundeve!”

IZDVAJAMO

 

Iz @fle.kaa kuhinje danas se šire topli mirisi bundeve, cimeta i muškatnog oraha jer nam je upravo pripremila jednu od svojih omiljenih jesenjih poslastica – vafl od bundeve!

Novembar možda asocira na hladne, kišovite i tmurne dane, međutim asocira i na toplinu, udobnost, kreativnost, u zavisnosti šta vas pokreće. Mene je ovaj novembar defitivno inspirisao i pokrenuo da vam spremim možda jedan od najmirisnijih i sigurno najukusnijih vafla od bundeve. Ako kao i ja volite kada kuhinja zamiriše na cimet, muškatni oraščić, onda ćete poželeti da krenete u pripremu ovog recepta što pre!

 

 

Krenula bih od prvog, glavnog sastojka – pirea od bundeve. Ukoliko možete da ga nađete u prodavnicama, odlično, sačuvaće vam dosta vremena u pripremi, ali ako ne nađete kupovni, možete ga napraviti na sledeći način:

  • Zagrejati rernu na 190°C
  • Bundevu preseći na pola, oprati i očistiti od semenki
  • Premazati svaku polovinu sa vrlo malo putera
  • Poređati bundeve, okrenute na dole, na pleh obložen pek papirom
  • Peći oko 30-40 min, zavisno od veličine bundeve
  • Ispečene bundeve izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade oko 10 minuta
  • Kašikom izvaditi sredinu bundeve
  • Koristeći blender, napraviti pire
  • Možete pire podeliti u više posuda, zamrznuti ili koristiti odmah baš za ove vafle, smoothie, pite i ostale jesenje specijalitete.

 

 

A sada da se vratimo glavnom receptu!

Vafli od bundeve
  • 300 g brašna
  • 50 g braon šećera
  • 1 ravna kašika cimeta
  • 1/2 kašičice muškatnog oraščića
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2kašičice sode bikarbone
  • 350 ml mleka
  • 3 jaja
  • 200 g pirea od bundeve
  • 30 g istopljenog putera

U većoj posudi prosejati brašno sa začinima, sodom bikarbonom i praškom za pecivo, dodati šećer i dobro sve izmešati. U drugoj posudi spojiti preostale sastojke, mleko, jaja, istopljen puter i pire od bundeve.

Polako uliti tečnu smesu u smesu sa brašnom i dobro umutiti, voditi računa da se sve grudvice brašna rastvore. Zagrejanu presu za vafle (aparat za galete) premazati sa vrlo malo putera pre pečenja. Od ove smese dobije se 10-14 vafla, zavisno od veličine kalupa.

 

 

Ja sam se ovaj put odlučila da vafle služim uz kremast fil od maskarpone sira, tostiranim pekan orasima i medom, ukoliko vam se taj predlog dopada recept je sledeći:

  • 100 g maskarpone sira
  • 100 ml slatke pavlake
  • 20 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanila ekstrakta

Mikserom mutiti navedene sastojke zajedno, sve dok se ne dobije gusta krema.

Ostaviću vam jos nekoliko predloga za toping ovih pravih jesenjih vafli, koji su baš po mom ukusu:

  • Krem sir sa sitno iseckanim orašatim plodovima i medom
  • Šlag sa cimetom
  • Puter i javorov sirup
  • Sveže voće sa krem sirom i cimetom
  • Ako volite nesvakidašnje ukuse, probajte i topljeni Camembert sir i džem od malina uz ove vafle – neobično dobar spoj!

Nadam se da ćete uživati u ovom receptu! Prijatno!

 

 

 

Javite nam svoje utiske i zapratite @fle.kaa na Instagramu za još više neodoljivih recepata.

Piše: Katarina Radišić

Foto: @fle.kaa

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije