9.3 C
Belgrade
11.4 C
Zagreb
10.5 C
Sarajevo
27.10.2021.

Zasladite novembar izvrnutim kolačem od jabuka sa cimetom i semenkama bundeve!

IZDVAJAMO

 

Tart tatin, poznatiji kao izvrnuti kolač, je čuvena francuska poslastica sa suptilnim nagoveštajima jesenjih ukusa budući da se za njegovu pripremu najčešće koriste jabuke ili kruške. 

Tradicionalno, tart tatin se pravi od putera i šećera, ali ovoga puta šećer ćemo zameniti javorovim sirupom i tako ovom izvrnutom kolaču dati ne samo zdraviju notu već i toplu aromu koja se divno uklapa sa slatkim jabukama.

 

Sastojci:
  • 8 kašika slanog putera
  • 160 g javorovog sirupa
  • 6 slatkih jabuka, isečenih na kolutove
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 lista odmrznutog lisnatog testa
  • krupna morska so za preliv
  • sladoled za serviranje

Tostirane semenke bundeve

  • 1 kašika slanog putera
  • 32 g sirove golice (semenke bundeve)
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 1/2 kašičice cimeta

 

Priprema: 

 

1. Zagrejte rernu na 220°C

2. Stavite puter i javorov sirup u posudu za pečenje (najbolje livena) prečnika oko 25cm na srednjoj vatri, pustite da proključa i kuvajte 1-2 minuta. Dodajte kriške jabuka u ravnomernom sloj. Nastavite da kuvate još 9-10 minuta, lagano okrećući jabuke kako biste bili sigurni da se ravnomerno kuvaju. Pomerite posudu sa ringle, dodajte ekstrakt vanile i ravnomerno rasporedite jabuke.

3. Spojte 2 lista lisnatog testa da napravite jedan veliki list. Koristeći veći tanjir kao šablon, isecite krug od 30cm. Postavite testo preko jabuka i lagano pritisnite ka dole, uvlačeći ivice testa ispod jabuka što je bolje moguće. Napravite 3 mala reza u sredini testa. Stavite posudu na papir za pečenje i pecite 30-35 minuta, dok testo ne postane zlatno smeđe boje.

 

 

 

4. U međuvremenu tostirajte semenke bundeve. U tiganju srednje veličine na srednjoj vatri otopite puter, dodajte semenke bundeve, javorov sirup i cimet. Tostirajte semenke dok se ne karamelizuju, oko 3-5 minuta. Sklonite sa vatre i prebacite ih na dasku obloženu papirom za pečenje. Pospite morskom solju.

5. Izvadite kolač iz rerne. Ostavite da se kolač ohladi u posudi 15 minuta. Pređite nožem oko ivice pleha kako biste ga odvojili. Pažljivo okrenite kolač na tanjir za serviranje. Poslužite ga toplo preliven kuglom sladoleda i prepečenim semenkama bundeve.

Uživajte!

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije