10 C
Belgrade
12 C
Zagreb
10 C
Sarajevo
23.01.2021.

Zasladite novembar izvrnutim kolačem od jabuka sa cimetom i semenkama bundeve!

IZDVAJAMO

Imaginarijum gift vodič – Poklonite umetnost za praznike!

  Vreme darivanja je prava prilika da onima koje volite poklonite umetničko delo koje sa godinama dobija na vrednosti, a malo je poklona koji se...

Za vas smo pronašli najlepše ideje za dekoraciju praznične trpeze!

  Trpezarijski sto je mesto u domu za kojim se okupljamo kako bismo provodili zajedničko vreme, razmenjivali priče, smeh i stvarali nove uspomene, a Nova...

Sočne karamel krofnice iz @fle.kaa kuhinje čekaju da zaslade vaše praznike!

  Nismo ni trepnuli, a decembar je već na pola puta, verujem da i vi kao i ja već smišljate i planirate recepte za novogodišnju...

Zavirite u restoran uzbekistanske kuhinje koji pomera granice modernog dizajna

  Ukrajinski dizajnerski studio YOD nedavno je predstavio još jedan u nizu svojih sprektakularnih projekata - moderni restoran uzbekistanske kuhinje u jednoj od centralnih ulica...

Praznični Imaginarijum gift vodič za muškarce kojima „nikad ništa ne treba”!

Kada je praznična kupovina u pitanju, pronalaženje pravog poklona za muškarca u vašem životu može biti pomalo nezgodno, jer ili imaju sve ili im...

Imaginarijum gift vodič za sve ljubiteljke mode

Ukoliko ove praznične sezone želite da iznenadite svoju stilski osvešćenu prijateljicu, sestru, mamu ili koleginicu nečim što će im se sigurno dopasti, a ne...

Nike Waffle Racer LX silueta sa mint detaljima daje nam sjajne ideje za jesenji outfit

  Nike je ponovo uspeo da klasičnim patikama za trčanje da urbani i moderni preobražaj, a ovoga puta reč je o ženskom modelu Waffle Racer...

Poslužite ove rolnice na sledećoj zabavi i gledajte kako magično nestaju sa tanijira!

  Ukoliko planirate zabavu, večeru za prijatelje ili lagani ručak, ove rolnice od pršute, kruške i rukole su mali božanski zalogaji koji će se dopasti...

 

Tart tatin, poznatiji kao izvrnuti kolač, je čuvena francuska poslastica sa suptilnim nagoveštajima jesenjih ukusa budući da se za njegovu pripremu najčešće koriste jabuke ili kruške. 

Tradicionalno, tart tatin se pravi od putera i šećera, ali ovoga puta šećer ćemo zameniti javorovim sirupom i tako ovom izvrnutom kolaču dati ne samo zdraviju notu već i toplu aromu koja se divno uklapa sa slatkim jabukama.

 

Sastojci:
  • 8 kašika slanog putera
  • 160 g javorovog sirupa
  • 6 slatkih jabuka, isečenih na kolutove
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 lista odmrznutog lisnatog testa
  • krupna morska so za preliv
  • sladoled za serviranje

Tostirane semenke bundeve

  • 1 kašika slanog putera
  • 32 g sirove golice (semenke bundeve)
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 1/2 kašičice cimeta

 

Priprema: 

 

1. Zagrejte rernu na 220°C

2. Stavite puter i javorov sirup u posudu za pečenje (najbolje livena) prečnika oko 25cm na srednjoj vatri, pustite da proključa i kuvajte 1-2 minuta. Dodajte kriške jabuka u ravnomernom sloj. Nastavite da kuvate još 9-10 minuta, lagano okrećući jabuke kako biste bili sigurni da se ravnomerno kuvaju. Pomerite posudu sa ringle, dodajte ekstrakt vanile i ravnomerno rasporedite jabuke.

3. Spojte 2 lista lisnatog testa da napravite jedan veliki list. Koristeći veći tanjir kao šablon, isecite krug od 30cm. Postavite testo preko jabuka i lagano pritisnite ka dole, uvlačeći ivice testa ispod jabuka što je bolje moguće. Napravite 3 mala reza u sredini testa. Stavite posudu na papir za pečenje i pecite 30-35 minuta, dok testo ne postane zlatno smeđe boje.

 

 

 

4. U međuvremenu tostirajte semenke bundeve. U tiganju srednje veličine na srednjoj vatri otopite puter, dodajte semenke bundeve, javorov sirup i cimet. Tostirajte semenke dok se ne karamelizuju, oko 3-5 minuta. Sklonite sa vatre i prebacite ih na dasku obloženu papirom za pečenje. Pospite morskom solju.

5. Izvadite kolač iz rerne. Ostavite da se kolač ohladi u posudi 15 minuta. Pređite nožem oko ivice pleha kako biste ga odvojili. Pažljivo okrenite kolač na tanjir za serviranje. Poslužite ga toplo preliven kuglom sladoleda i prepečenim semenkama bundeve.

Uživajte!

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije

Nova Idôle maskara za trepavice kakve ste oduvek želeli

  Idôle je simbol moderne, savremene generacije neustrašivih i snažnih žena. Sledeći uspešno lansiranje Idôle mirisa, Lancôme doseže nove uspehe sa inovativnom maskarom, Lash Idôle...

Nova H&M Home kolekcija u znaku čistih linija, mekih tekstura i organskih materijala

  Ovog proleća enterijeri će biti svetli, čisti i smeli, baš poput noviteta koje je čuveni švedski brend nedavno predstavio. Inspirisana modernim domovima, u nameri da...

Eucerin® nam pomaže da se oslobodimo simtoma suve kože u januaru

  Veliki broj ljudi se konstantno ili u nekom trenutku života suočava sa problemom suve kože. Mnogi od njih pri tome pomisle da je u...

Da li ste znali da vaš telefon možete pretvoriti u teleskop?

Fancuska start-up kompanija Vaonis ima za cilj da pokrene revoluciju u svetu astronomije stvaranjem novog iskustva posmatranja svemira koristeći najpraktičniji optički insrument -  vaš mobilni...

Gucci vam poručuje: Izjavite ljubav mirisom sa nekonvencionalnom porukom

  Nakon uspešnog prvog lansiranja Gucci Guilty Love Edition parfema, proslava slobode i nekonvencionalne ljubavi svojstvene #ForeverGuilty univerzumu nastavlja se novom edicijom Gucci Guilty Love...