14.8 C
Belgrade
5.8 C
Zagreb
10 C
Sarajevo
28.11.2021.

Mekani i sočni brauni od avokada je zdrava poslastica koju ćete obožavati!

IZDVAJAMO

 

Da li ste ikada probali čokoladni brauni od avokada? Iako zvuči čudno, ne dozvolite da vas avokado u kolaču obeshrabri jer su ovi brauni kolači neopisivo ukusni i podjednako zdravi!

Ova veganska verzija brauni kolača napravljena od zrelog avokada koji mu daje bogat i kremast ukus, zaslađena je jednostavno javorovim sirupom i prepuna komadićima crne čokolade, a najbolja vest je da kolač ne sadrži prerađeni šećer ni gluten!

 

 

Avokado zamenjuje maslac i istovremeno dodaje blagu slatkoću, javorov sirup zamenjuje šećer koji se koristi u tradicionalnim kolačima, čineći kolač slatkim i sočnim, dok bademovo zamenjuje belo brašno što čini ovaj slatkiš pogodnim za sve one koji ne koriste gluten u svojoj ishrani. Savršeno zdrav kolač za uživanje u tmurnom i kišnom vikendu!

 

 

SASTOJCI:

  • 2 zrela mala avokada, oljušćena i isečena na kriške (oko 3/4 šolje pasiranog avokada)
  • 160 g javorovog sirupa
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 kašičice instant kafe (opciono)
  • 100 g crne čokolade, istopljena
  • 2 velika jaja
  • 45 g kakao praha
  • 70 g bademovog brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 40 g seckanih komadića crne čokolade

 

ČOKOLADNI PRELIV

  • 80 g javorovog sirupa
  • 55 g kokosovog ulja
  • 60 g usitnjene crne čokolade
  • 30 g kakao praha

 

 

PRIPREMA

1. Zagrejte rernu na 180°, obložite četvrtastu tepsiju papirom za pečenje.

2. U posudu blendera sipajte avokado, javorov sirup, vanilu i instant kafu (ako je koristite) i blendajte dok smesa ne postane glatka i bez grudvica. U nju dodajte rastopljenu čokoladu i blendajte dok ne postane kremasta.

3. U srednjoj posudi umutite jaja, najmanje 1 minut dok se ne pojave mehurići na vrhu. Dodajte mešavinu čokolade i avokada, mešajući dok se ne sjedini. Dodajte kakao u prahu, bademovo brašno i so. Mešajte dok se ne sjedini. Dodajte komadiće čokolade.

4. Ravnomerno rasporedite smesu u pripremljenu tepsiju. Pecite 30-35 minuta, ne više od toga jer će kolači postati suvi. Ostavite da se ohladi pre dodavanja preliva.

5. U međuvremenu napravite preliv. U maloj šerpi rastopite javorov sirup, kokosovo ulje i crnu čokoladu na laganoj vatri dok se ne rastope i postanu glatki. Sklonite sa ringle i dodajte kakao u prahu i malo soli. Ostavite da se glazura ohladi, a zatim je sipajte i ravnomerno rasporedite po kolaču. Kolač stavite u frižider i ostavite da se stegne, 30 minuta do 60 minuta.

6. Jednom stegnut, kolač iseći na jednake kocke i poslužiti.

Prijatno!

 

 

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije