19 C
Belgrade
17.4 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
28.05.2022.

Kako je oronula renesansna crkva postala nesvakidašnji dom jednog umetnika

IZDVAJAMO

Svaka promena u korišćenju prostora često zahteva niz intervencija kojima se stari prostor prilagođava novim potrebama, a ako govorimo o pretvaranju napuštene crkve iz 16. veka u životni prostor, veoma je važno ispoštovati istoriju mesta i prilagoditi ambijent saveremnom načinu života.

Arhitektonski studio sa sedištem u Bilbau Garmendia Cordero Arquitectos transformisao je napuštenu renesansnu crkvu u Sopuerti u Španiji u dom i studio grafičkog dizajnera, dizajnera enterijera, slikara, skejtera i fotografa, Tasa Kareage. Iskoristivši prostor od 190 kvadratnih metara i postojeći raspored crkve, tim arhitekata prilagodio je enterijer fleksibilnom rasporedu, uz mnoštvo modernih detalja zadržavajući pritom tragove istorije u sebi.

Okružena sa desetak izolovanih zgrada, ova crkva po imenu La iglesia de Tas zauzima privilegovan položaj u gradiću okruženom planinama sa bujnom vegetacijom.

Na početku projekta, zgrada je bila urušena i u zabrinjavajućem stanju strukturne nestabilnosti, a ideja o intervenciji bila je zamišljena kao studio i životni prostor koji bi imao ulogu autsajderskog elementa usađenog u ruševini. Rezultat projekta je prostor direktno povezan sa životnim stilom umetnika koji je dobio novu vrednost, pritom ne zaboravljajući prošlost.

Kada govorimo o uređenju prostora, rustični elementi pametno se uravnotežuju sa pažljivo odabranim dizajnerskim predmetima, što rezultira udobnim domom sa unapređenim dizajnom enterijera. Tako na primer čuvene kožne Eames Lounge fotelje daju poseban ton dnevnoj sobi i tako na iznenađujuć način kombinuje sadašnjost i prošlost koja je sveprisutna u enterijeru preuređene crkve.

Piše: Miona Todorović

Foto: garmendiacordero.com

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije