7.1 C
Belgrade
10.6 C
Zagreb
7 C
Sarajevo
03.02.2023.

Ručak sa pogledom na morski univerzum: zaronite u priču o prvom podvodnom restoranu u Norveškoj

IZDVAJAMO

Zaboravite restorane na vrhovima oblakodera – autentičnu večeru i pogled koji oduzima dah sada možete doživeti u prvom evropskom podvodnom restoranu na južnoj obali Norveške.

Under je prvi norveški restoran potopljen na 8 metara nadmorske visine koji nudi nezaboravno “fine dining” iskustvo i uživanje u sveže ulovljenoj morskoj hrani. Otvoren krajem marta 2019. godine, restoran se nalazi u Lindesnesu, jedinstvenoj oblasti u Norveškoj poznatoj po mnogobrojnim morskim vrstama u sopstvenom biodiverzitetu.

Kroz prozor širok 11 metara, restoran Under gostima nudi panoramski pogled na jedan od najređe viđenih morskih ekosistema, dok uživaju u plodovima mora svetske klase. Na samo nekoliko metara od stola, gosti restorana imaju prilike da vide divlji ples algi i planktona nošenih talasima, bezbroj riba, meduza i školjki, a te iste vrste se mogu naći upravo na njihovom tanjiru.

Under je zamišljen sa ambicijom da promoviše održivo upravljanje morskim resursima, a gosti restorana su samo jedan deo jednačine. Ovaj podvodni restoran se u jednakoj meri fokusira na istraživanje mora i pionirsku arhitekturu koja će postati deo morskog okruženja. Zahvaljujući inovativnom inženjeringu, pametnim rešenjima i potpunom fokusu na održivost, Under pokazuje kako se može stvoriti održiv, profitabilan koncept koji oživljava ekosistem.

Kako bi izdržao moćne udare talasa, jake plimne struje i temperaturne promene, podvodni restoran napravljen je da izdrži prirodne sile koje su mnogo snažnije od onih na kopnu. Uzimajući ovo u obzir, Under je izrađen od grubog, neobrađenog betona koji se stapa sa okolinom. Betonski zidovi debljine pola metra mogu da se odupru žestini Severnog mora, istovremeno usklađujući se s neravnom obalom na kojoj počiva polovina restorana, a ono što je još važnije, hrapavost betonske ljuske pružiće privlačnu površinu za naseljavanje mekušaca i algi, pa će restoran tako će postati i veštački greben.

Podvodni restoran, nagrađen jednom zvezdom prestižnog Michelin vodiča 2020. godine, u svojoj ponudi ima meni od 18 jela zasnovan na lokalnim sastojcima i morskim plodovima dok večera može koštati i do 430 dolara po osobi, uključujući pića.

Norveški restoran Under preuzima važnu i zapaženu društveno-naučnu ulogu, objedinjujući održive, ekološki uravnotežene ideje sa finom kuhinjom, gde su tanjiri simboli odgovorne potrošnje i dugoročni projekti pozvani da spasu morski život i edukuju ljude da se hrane dobro, zdravo i smisleno.

Piše: Miona Todorović

Foto: Under

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije