4.6 C
Belgrade
6.2 C
Zagreb
-0.1 C
Sarajevo
03.02.2023.

Danas maštamo o staklenoj kući usred džungle!

IZDVAJAMO

Dizajnirana od strane kreativaca Šarlote Tejlor i Nikolasa Pruda, „Casa Atibaia“ je modernistički projekat kuće među divljim drvećem, definisan blagim oblinama i u potpunosti obavijen spektakularnim pogledom na džunglu.

Smešten u džungli Sao Paula i zamišljen na obalama reke Atibije, ovaj stambeni projekat želi da otelotvori ideal življenja u dodiru sa prirodom i poštovanja prema njoj. Enterijer ove rezidencije odiše harmonijom spoljnog i unutašnjeg života stvaranjem neprekidnih veza  između dve dimenzije.

Projekat je nastao kao počast brazilskom modernizmu koji se ogleda u dizajnu staklene kuće „Casa de Vidro“ koju je davne 1951. godine dizajnirala jedna od predstavnica brazilskog modernizma Lina Bo Bardi. Ova kuća bila je inspiracija u smislu eteričnog osećaja opuštenog doma sa nežnim krivinama, produženim neobrađenim betonskim pločama i iskonskim odnosom sa elementima.

Umesto pilona, kuća stoji na kamenim stenama koje izviru iz zemlje, dok se već postojeće stene takođe prostiru unutrašnjim prostorijama izvajanim u skladu sa njihovim oblicima. U dnevnoj sobi, zakrivljenu sofu kremaste boje prati nekoliko iskošenih fotelja i podna lampa sa belim abažurom. Drvene stolice sa visokim naslonom okružuju kameni šank u susednoj kuhinji, dok je ostatak doma ukrašen spojem savremenih i antičkih dekorativnih predmeta.

„Casa Atibaia“ je dizajnerski eksperiment koji istražuje suštinu onoga što brazilski modernizam predstavlja, brišući granice između eksterijera i enterijera, zadržavajući ugodan osećaj topline doma.

Piše: Miona Todorović

Foto: Fubiz

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije