6.3 C
Belgrade
6.3 C
Zagreb
5.5 C
Sarajevo
17.10.2021.

@fle.kaa ima rešenje za kišne i hladne dane – medeni kolač sa bademima!

IZDVAJAMO

Ovog vikenda @fle.kaa nam je pripremila poslasticu kao stvorenu za kišne jesenje dane – medeni kolač sa bademima, a da bi uživanje bilo potpuno preporučujemo da ovaj kolač degustirate uz šoljicu omiljenog čaja ili kafe.

Ako u poslednje vreme primećujete izrazitu “glad” za ukusnim domaćim kolačima, pre svega jednostavnim i brzim za pripremu, ne bojte se, jer upravo sam spremila jedan baš takav recept za vas. Sa dolaskom jeseni, kišni dani su kao stvoreni za uživanje u svom domu, ušuškani ispod ćebeta uz dobru knjigu i ovaj neodoljivi kolač – jer vreme je za odmor!

Za pripremu kolača potrebno je:

  • 1/2 šolje brašna
  • 1 šolja bademovog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 100g putera (sobne temperature)
  • 1 šolja braon šećera
  • 2 jaja
  • 1/2 šolje grčkog jogurta
  • 2 kašičice bademovog ekstrakta

Za medeni preliv potrebno je:

  • 1/2 šolje vode
  • 1/2 šolje meda
  • 1/2 šolje listića badema

Postupak pripreme:

1. Zagrejati rernu na 180° C.

2. U manjoj posudi sastaviti oba brašna, prašak za pecivo i so.

3. U većoj posudi umutiti puter mikserom, uz polako dodavanje braon šećera i mutiti dok se ne dobije glatka smesa. Dodati jedno po jedno jaje i dobro sjediniti. Potom na kraju dodati grčki jogurt i bademov ekstrakt. Mutiti sve zajedno još 2 min, dok se sve lepo ne sjedini.

4. Na kraju dodati smesu od brašna i dobro izmiksati, voditi računa da se ne stvore grudvice.

5. Kalup u kojem ćete peći kolač obložiti pek papirom ili premazati puterom, uliti smesu za kolač i peći na 180 30 – 40 min.

6. Ukoliko tokom pečenja ivice kolača prebrzo potamne, pokriti kolač alu folijom i nastaviti pečenje sve dok sredina ne bude dobro pečena.

7. Nakon pečenja, kolač ostaviti da se potpuno ohladi, oko 1-2h minimum.

8. Kada je kolač ohlađen, vreme je za medni preliv.

9. U manjoj šerpi zagrejati 1/2 šolje vode i 1/2 šolje meda, voditi računa da ne proključa, dodati seckane listiće badema i mešati zajedno na srednjoj vatri sve dok se ne dobije tekstura sirupa.

10. Skloniti sa šporeta i ostaviti desetak minuta da se prohladi. Zatim preliti topao medni preliv preko ohlađenog kolača i pustiti da kolač upije sav sirup.

Ako ste nestrpljivi, a verujem da ćete biti, jer je miris ovog kolača potpuno čaroban, možete ga odmah probati, ili ipak odoleti i ostaviti da se još dodatno ohladi kako bi listići badema postali hrskavi, a unutrašnjost kolača sočnija i mekana!

Prijatno i uživajte u vikendu!

Javite nam svoje utiske i zapratite @fle.kaa na Instagramu za još više neodoljivih recepata.

Piše: Katarina Radišić

Foto: @fle.kaa

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije