Ovog vikenda @fle.kaa nam je pripremila poslasticu kao stvorenu za kišne jesenje dane – medeni kolač sa bademima, a da bi uživanje bilo potpuno preporučujemo da ovaj kolač degustirate uz šoljicu omiljenog čaja ili kafe.
Ako u poslednje vreme primećujete izrazitu “glad” za ukusnim domaćim kolačima, pre svega jednostavnim i brzim za pripremu, ne bojte se, jer upravo sam spremila jedan baš takav recept za vas. Sa dolaskom jeseni, kišni dani su kao stvoreni za uživanje u svom domu, ušuškani ispod ćebeta uz dobru knjigu i ovaj neodoljivi kolač – jer vreme je za odmor!
Za pripremu kolača potrebno je:
- 1/2 šolje brašna
- 1 šolja bademovog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 100g putera (sobne temperature)
- 1 šolja braon šećera
- 2 jaja
- 1/2 šolje grčkog jogurta
- 2 kašičice bademovog ekstrakta
Za medeni preliv potrebno je:
- 1/2 šolje vode
- 1/2 šolje meda
- 1/2 šolje listića badema
Postupak pripreme:
1. Zagrejati rernu na 180° C.
2. U manjoj posudi sastaviti oba brašna, prašak za pecivo i so.
3. U većoj posudi umutiti puter mikserom, uz polako dodavanje braon šećera i mutiti dok se ne dobije glatka smesa. Dodati jedno po jedno jaje i dobro sjediniti. Potom na kraju dodati grčki jogurt i bademov ekstrakt. Mutiti sve zajedno još 2 min, dok se sve lepo ne sjedini.
4. Na kraju dodati smesu od brašna i dobro izmiksati, voditi računa da se ne stvore grudvice.
5. Kalup u kojem ćete peći kolač obložiti pek papirom ili premazati puterom, uliti smesu za kolač i peći na 180 30 – 40 min.
6. Ukoliko tokom pečenja ivice kolača prebrzo potamne, pokriti kolač alu folijom i nastaviti pečenje sve dok sredina ne bude dobro pečena.
7. Nakon pečenja, kolač ostaviti da se potpuno ohladi, oko 1-2h minimum.
8. Kada je kolač ohlađen, vreme je za medni preliv.
9. U manjoj šerpi zagrejati 1/2 šolje vode i 1/2 šolje meda, voditi računa da ne proključa, dodati seckane listiće badema i mešati zajedno na srednjoj vatri sve dok se ne dobije tekstura sirupa.
10. Skloniti sa šporeta i ostaviti desetak minuta da se prohladi. Zatim preliti topao medni preliv preko ohlađenog kolača i pustiti da kolač upije sav sirup.
Ako ste nestrpljivi, a verujem da ćete biti, jer je miris ovog kolača potpuno čaroban, možete ga odmah probati, ili ipak odoleti i ostaviti da se još dodatno ohladi kako bi listići badema postali hrskavi, a unutrašnjost kolača sočnija i mekana!
Prijatno i uživajte u vikendu!
Javite nam svoje utiske i zapratite @fle.kaa na Instagramu za još više neodoljivih recepata.
Piše: Katarina Radišić
Foto: @fle.kaa