13 C
Belgrade
7.3 C
Zagreb
13.8 C
Sarajevo
10.12.2022.

Oživite svoj dom ovim bujnim biljkama koje vole zatvorene prostore

IZDVAJAMO

Dekoracija doma sobnim biljkama trend je koji je tu da ostane i to sa dobrim razlogom. Biljke oživljavaju životni prostor, prečišćavaju vazduh i dodaju boju u inače neutralnu paletu boja.

Ukrašavajući svoj enterijer bujnim biljkama, podmlađujete svoj dom i nema sumnje da će ove sobne biljke učiniti vaš životni prostor lepšim, ali borba leži u izboru pravih sobnih biljaka koje će uspevati u zatvorenom. Iako praćenje najnovijih trendova biljaka u zatvorenom može biti zabavno, pametno je odabrati vrste koje odgovaraju uslovima u kojima živite, a ne samo biljke koje odgovaraju vašem stilu enterijera.

Da bismo vam pomogli da pronađete savršene vrste biljaka za svoj dom, napravili smo kratku listu nezahtevnih sobnih biljaka jednostavnih za održavanje koje vole život u zatvorenom.

Drvo smokve (Ficus carica)

Drvo smokve širokog lista voli da bude na suncu i promaji, ali izbegavajte klimatizaciju i nalete toplog vazduha centralnog grejanja kad god možete. Prskajte lislove vodom i zalivajte ga samo kad je zemljište suvo na dodir.

Fikus (Ficus elastica)

Savršena mešavina tamno zelene i bordo boje, ova biljka mora biti na jakom, indirektnom svetlu da bi postigla maksimalan rast. Zbog svoje male veličine, savršeno je da ga stavite bilo gde, čak i u spavaću sobu.

Drvo banane  (Musa acuminate)

Ako želite da svoju opsesiju zelenilom podignete na viši nivo, onda morate nabaviti bananu! Ovo sobno drvo dodaće osećaj dramatičnosti vašem domu i pretvoriti ga u tropski raj.

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zanzibarski dragulj ili zamija je upečatljiva lisnata biljka koja je gotovo neuništiva. Potrebno joj je dobro osvetljeno mesto, ali preživljava duge periode bez vode tako da je zalivajte samo samo kad je zemlja suva.

Monstera (Monstera deliciosa)

Budući da je najpopularnija sobna biljka, monstera uživa na dobro osvetljenom mestu daleko od direktne svetlosti, a njeni izrezani listovi takođe daju prepoznatljivu estetiku u unutrašnjosti vašeg doma. Ostavite da zemlja malo osuši između zalivanja, lišće prskajte i nežno brišite od prašine.

Damska palma (Rhapis excelsa)

Ova egzotična sobna biljka treba biti postavljena pod slabijim svetlom i zahteva umereno zalivanje jednom nedeljno. Suvo lišće treba odseći a ono zdravo redovno prati vodom.

Difenbahija (Dieffenbachia)

Ova biljka se po svom izgledu dosta izdvaja od ostalih i zahvaljujući šarenom lišću može biti izuzetno atraktivna za bilo koju prostoriju. Difenbahija voli umereno vlažno tlo i filtrirano jako svetlo.

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije