13 C
Belgrade
7.3 C
Zagreb
13.8 C
Sarajevo
10.12.2022.

Comfort Town: Šareni komadić Evrope u srcu Kijeva

IZDVAJAMO

 

Ako vas put ikada nanese u Ukrajinu, dok se budete spuštali na užurbani kijevski aerodrom Borispolj, bacite pogled kroz prozor aviona i ugledaćete eksploziju duginih boja! To ispod vas što se izdiže iz sivog rigoroznog pejzaža poput grada napravljenog od Lego kockica je Comfort Town (Grad udobnosti).

 

 

Kao projekat arhitektonske kompanije Archimatika, ovaj blok od čak 180 zgrada zaista je inspirisan dečijim kockicama nastao kao razigrani odgovor na stanove 1950-ih i 60-ih iiz doba komunizma koji ga okružuju. Ovaj stambeni kompleks sa zelenim površinama koji preobražava mračni kijevski okrug u grad tehnikolora, sastoji se od zgrada različitog broja spratova (od 2 do 16 spratova) čije jedinstvene boje čine živopisnu siluetu u urbanom okruženju dajući mu osvežavajuću atmosferu.

 

 

Comfort Town funkcioniše kao grad u gradu jer u njemu se nalazi sve što je potrebno za savremeni život, od prodavnica i restorana, do škola i teretana. Obnovljeni park sa višegodišnjim drvećem, skulpturama i fontanom, pešačkim zonama i igralištima – ovaj blok od 8.500 stanova i uređenih dvorišta uglavnom je prihvatila generacija mladih porodica i urbanih profesionalaca koji se osećaju kulturno bliže Evropi nego sovjetskom nasleđu zemlje.

 

 

Pretvaranje nekadašnjeg industrijskog područja u stambeni kvart nije bio lak podvig za kompaniju Archimatika, ali zahvaljujuči novoj perspektivi i dizajnerskim rešenjima Kijev sada ima jedan od najuspešnijih stambenih projekata u poslednjih 25 godina, što otvara vrata novim mogućnostima a može poslužiti kao inspiracija za neke buduće urbanističke projekte i u našoj zemlji.

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Archimatika

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije