1.6 C
Belgrade
3.3 C
Zagreb
0 C
Sarajevo
17.04.2021.

Kuglof od jabuka i rogača: Sočni jesenji kolač koji miriše na detinjstvo

IZDVAJAMO

Da li ste ikada probali rogač? Ova neobična mediteranska biljka potiče iz porodice mahinarki i gaji se pre svega zbog svojih jestivih svojstava. Zrele i suve mahune se često melju kako bi se dobio rogač u prahu koji se koristi kao savršena zamena za kakao. Rogač je sladak i zdrav, sa ukusom koji zaista podseća na čokoladu, a što je najvažnije bogat je vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima.

 

 

Ovog vetrovitog jesenjeg dana poželeli smo da se zasladimo jednostavnim i sočnim dezertom koji podseća na stara vremena i miriše na detinjstvo, a čiji je jedan od glavnih sastojaka upravo rogač.

Ovaj starinski kolač je savršena poslastica za hladne jesenje dane jer kombinacija slatkih jabuka, rogača sa svojom čokoladnom aromom i kokosovog šećera zaista miriše na jesen. Bogatog ukusa, sočan i mekan, ovaj kolač će učiniti da uživate u njemu bez griže savesti budući da je prilagođen veganima kao i svim onima koji izbegavaju šećer i brašno u svojoj ishrani.

 

Sastojci:
  • 4 jaja
  • 1 šolja kokosovog šećera
  • 1 šolja mlevenog rogača
  • 1 1/2 šolja speltinog brašna
  • 1 šolja istopljenog kokosovog ulja
  • 1 kašika ekstakta od vanile
  • 1 kašičica sirovog kakaa
  • 2 kašike prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 5 jabuka, oljušćenih i izrendanih
Za preliv:
  • 200g crne čokolade, iseckane
  • 2 kašičice putera

*1 šolja = 250ml

 

Priprema:

1. Ugrejte rernu na 180

2. Pripremite kalup za pečenje širine 24cm tako što ćete ga podmazati i posuti brašnom. Ukoliko koristite silikonski kalup nema potrebe za podmazivanjem.

3. Oljuštite i izrendajte jabuke i ostavite ih sa strane.

4. U velikoj posudi pomešajte mleveni rogač, speltino brašno, kakao, prašak za pecivo i so i mešajte dok se ne sjedini.

5. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte vanilu, kokosovo ulje i mešajte dok se ne sjedini.

6. U tu posudu dodajte mešavinu rogača i brašna i mešajte dok se ne sjedini.

7. Dodajte rendane jabuke i promešajte.

8. Sipajte mešavinu u kalup za kolač i pecite oko 50 minuta.

9. Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se malo ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa.

10. Pripremite čokoladnu glazuru tako što ćete istopiti crnu čokoladu i puter na pari.

11. Prelijte kolač glazurom, ostavite da se malo ohladi a potom isecite na kriške i poslužite.

Uživajte!

 

 

 

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

 

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije