Da li ste ikada probali rogač? Ova neobična mediteranska biljka potiče iz porodice mahinarki i gaji se pre svega zbog svojih jestivih svojstava. Zrele i suve mahune se često melju kako bi se dobio rogač u prahu koji se koristi kao savršena zamena za kakao. Rogač je sladak i zdrav, sa ukusom koji zaista podseća na čokoladu, a što je najvažnije bogat je vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima.
Ovog vetrovitog jesenjeg dana poželeli smo da se zasladimo jednostavnim i sočnim dezertom koji podseća na stara vremena i miriše na detinjstvo, a čiji je jedan od glavnih sastojaka upravo rogač.
Ovaj starinski kolač je savršena poslastica za hladne jesenje dane jer kombinacija slatkih jabuka, rogača sa svojom čokoladnom aromom i kokosovog šećera zaista miriše na jesen. Bogatog ukusa, sočan i mekan, ovaj kolač će učiniti da uživate u njemu bez griže savesti budući da je prilagođen veganima kao i svim onima koji izbegavaju šećer i brašno u svojoj ishrani.
Sastojci:
- 4 jaja
- 1 šolja kokosovog šećera
- 1 šolja mlevenog rogača
- 1 1/2 šolja speltinog brašna
- 1 šolja istopljenog kokosovog ulja
- 1 kašika ekstakta od vanile
- 1 kašičica sirovog kakaa
- 2 kašike prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 5 jabuka, oljušćenih i izrendanih
Za preliv:
- 200g crne čokolade, iseckane
- 2 kašičice putera
*1 šolja = 250ml
Priprema:
1. Ugrejte rernu na 180
2. Pripremite kalup za pečenje širine 24cm tako što ćete ga podmazati i posuti brašnom. Ukoliko koristite silikonski kalup nema potrebe za podmazivanjem.
3. Oljuštite i izrendajte jabuke i ostavite ih sa strane.
4. U velikoj posudi pomešajte mleveni rogač, speltino brašno, kakao, prašak za pecivo i so i mešajte dok se ne sjedini.
5. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte vanilu, kokosovo ulje i mešajte dok se ne sjedini.
6. U tu posudu dodajte mešavinu rogača i brašna i mešajte dok se ne sjedini.
7. Dodajte rendane jabuke i promešajte.
8. Sipajte mešavinu u kalup za kolač i pecite oko 50 minuta.
9. Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se malo ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa.
10. Pripremite čokoladnu glazuru tako što ćete istopiti crnu čokoladu i puter na pari.
11. Prelijte kolač glazurom, ostavite da se malo ohladi a potom isecite na kriške i poslužite.
Uživajte!
Piše: Miona Todorović