1.6 C
Belgrade
3.3 C
Zagreb
0 C
Sarajevo
17.04.2021.

Zapečena pasta bolonjeze sa bundevom: Savršena jesenja dobrodošlica!

IZDVAJAMO

Jesen nam donosi mnogo inspiracije kada je priprema hrane u pitanju, a prvi recept kojim želimo toplu dobrodošlicu zlatnom godišnjem dobu su zapečene bolonjeze školjke punjene bundevom i sirom.

Može vam izgledati čudno to što se bundeva koristi kao sastojak slanog recepta, ali ona ovom jelu daje posebnu kremastu teksturu, istovremeno pružajući nagoveštaj slatkoće i jesenjih ukusa. U kombinaciji sa krepkim bolonjez sosom dobijate jelo koje možete poslužiti kao ručak ili večeru za vaše sledeće druženje sa porodicom ili prijateljima.

Priprema je veoma jednostavna, iako vam treba malo vremena da sos provri i da se testenina zapeče, ali ako želite da isprobate ovaj savršen jesenji recept probajte da odvojite ne više od sat vremena.

Sastojci: 
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 luk, iseckan
  • 350g nemasne mlevene piletine ili junetine
  • 2 čena belog luka, mleveni ili rendani
  • 1 kašika sušenog origana
  • 2 kašičice semena komorača
  • 2 kašičice dimljene paprike
  • 1 prstohvat tucane ljute paprike
  • so i crni biber
  • 1 tegla (500g) bolonjeze sosa
  • 230ml suvog belog vina (Pinot Grigio ili Sauvignon Blanc)
  • 120g punomasnog mleka
  • 450g velikih školjki od testenine
  • 120g pirea od bundeve
  • 260g rendane gaude
  • 33g izmrvljene gorgonzole (po želji)
  • 2 kašike seckane sveže žalfije
  • 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
  • 60g provolone sira, na kockice

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 200°C. Podmažite veću posudu za pečenje.

2. Zagrejte maslinovo ulje u dubljem tiganju na jakoj vatri, dodajte crni luk i dinstajte 3-5 minuta. Dodajte meso, beli luk, origano, komorač, dimljenu papriku, tucanu papriku i prstohvat soli i bibera. Kuvajte dok ne porumeni, oko 5 minuta. Smanjite vatru na najnižu, dodajte paradajz, vino i mleko. Dinstajte 15 minuta ili dok se sos malo ne zgusne.

3. U međuvremenu, u velikoj šerpi prokuvajte posoljenu vodu i skuvajte testeninu dok ne postane al dente u skladu sa uputstvima na pakovanju.

4. U srednjoj posudi pomešajte pire od bundeve, gaudu, plavi sir (ako koristite), žalfiju, muškatni oraščić i prstohvat soli i bibera.

5.  Kašikom premažite dno posude za pečenje sa 3/4 bolonjeze sosa. Svaku školjku napunite po jednom kašičicom mešavine bindeve i sira, i poređajte ih u posudu za pečenje. Kašikom preliti preostali sos preko školjki i preko dodajte provolone sir.

6. Pecite 20-25 minuta ili dok se sir ne rastopi i lagano porumeni na vrhu.

7. Jelo dekorišite listovima svežeg origana, poslužite toplo uz čašu rashlađenog belog vina.

Prijatno!

Piše: Miona Todorović

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije