29.2 C
Belgrade
31.7 C
Zagreb
30 C
Sarajevo
26.06.2022.

Zašto je promena karijere/posla toliko zastrašujuća? Kako se adaptirati i uskočiti u nju?

IZDVAJAMO

 

Da li ste znali da u poslovnom svetu prvih sedam sekundi vašeg predstavljanja ostavlja dojam o vašoj ličnosti, da čak 85% poslova iz 2030. još uvek ne postoji (izvor: institut za budućnost) i da je strah od promene posla jedna od 20 najstresnijih stvari koje se mogu dogoditi u vašem životu?

 

 

Ograničavajući obrazac razmišljanja

Odluke o promeni posla/karijere našle su se na 15. mestu Holmes Raheove skale stresa ( Holmes Rahe Stress Scale), kao jedna od najstresnijih stvari koje vas mogu zadesiti. Na sledećem linku možete proveriti sa kolikim stresom se vi trenutno nosite.

Na skali se na 16. mestu nalazi promena u finansijskom prihodu, odnosno primanja koja su se promenila prilikom promene, a na 17. smrt bliskog prijatelja. Istraživanja pokazuju da ove promene naš mozak doživljava kao pretnju našem opstanku. Zašto je to tako? Pre svega, kada odlučimo da iskočimo iz zone u kojoj smo utabali staze, cipele u kojima se nalazite poneće na đonovima još nešto osim brzine kojom se krećete. To će biti strah od promene, zbog kojeg nažalost u većini slučajeva mnogi odustanu od daljeg profesionalog razvoja i svoje „slike o sebi“.

 

 

Nedavno sam upoznala ženu koja radi u velikoj korporaciji sa velikim ciljevima, a „diluje” sa svojim malim poduhvatima. Kada sam je pitala da li je taj sektor u kome se nalazi ono u čemu ispunjava svoj potencijal, poprilično sam ostala iznenađenja njenim odgovorom. Naime, oduvek je bila ratoborna, slobodna i borbena kada su interesi njene porodice u pitanju, ali kada iskorači sa praga svoje kuće, i zakorači u poslovni svet, ona postaje neko drugi. Neko ko ne zastupa svoje ideje- poseduje ih, neko ko se preispituje da li je dovoljno dobar u onome što radi-stoji u mestu, neko ko te savetuje da skočiš, a stoji na litici i drži padobran. Na pitanje zašto ne promeni okruženje u kojem se trenutno nalazi, odgovorila mi je: „Ne znam šta me parališe da se pomerim sa ove tačke, ali znam da sam na ovom radnom mestu sigurna, i da ću sa ovim novcem moći da budem uvek uz porodicu.’’

„Strah’’, pomislila sam. „Sumnja’’,  izgovorila sam. U stvari, oba su bila tačna,  i, ustvari, i nisam bila toliko iznenađena, jer, moram priznati, svi smo se mi bar jednom našli na ovim vratima preispitivanja. Međutim…

Znate li koji strah je još dublji od straha promene finansijskih prihoda i vremena koje promene iziskuju od vas?

Definisanje svog novog identiteta u novom poslovnom okruženju u kom ste se našli ili ka kom idete. Potpuni preokret vašeg „ja“.  I tu vaši izgovori nalaze najveće utočište, a vi se prepuštate zaštitničkom glasu koji slušate unutar sebe. Mislite li da ga ovi što su skočili u promene nisu čuli, i da se takođe nisu pitali? Ne, samo su bili smeliji, pa su ga utišali, a pojačali želju za onom slikom koju su iscrtali o sebi i potrčali da je prodaju ma koliku žrtvu to ponelo sa sobom. Njihov „mindset’’ utemeljen je na brzom oporavku nakon padova, na taktičkoj hrabrosti, snalažljivosti i strastvenoj radoznalosti šta bi novo mogli da postanu, ako krenu za svojim snovima.

 

Kako da ne napraviš grešku prilikom odluke za tranziciju na novo radno mesto? Nema garancije, ali neke od grešaka koje su se javljale bile su: nedovoljna posvećenost sebi i svojoj analizi o tome ko želiš da budeš i šta želiš da radiš i  neinformisanost o svom okruženju i propuštanju prilika koje bi mogle da te zadese u toku tvoje neodlučnosti.

Kako da sabotiraš strah od promena i gubitka posla?

Pre svega, preseci ga na početku, a zatim se slobodno konsultuj sa ljudima koji uspešno kontrolišu isti. Sigurno ih ima u tvom okruženju. Pazi sad! Odabir privatnog partnera jedna je od najbitnijih karika za poslovni uspeh. Kroz mnoge primere podrška sa njihove strane smanjivala je strah od neuspeha preko 80%. Izaberi sitne akcije i radi na njima. I poslednja bitna stavka, možda i najbitnija, kod sabotiranja straha jeste SAMOPOSMATRANJE.

Samoposmatranjem i saznanjem ko bi mogli da postanemo, a ko ne, izdvajamo se iz mase devedeset posto onih koji nikada to nisu želelli da saznaju.

Volim greške. Volim promene, što ne mora da znači da treba svi da ih volimo. U mom slučaju, zahvaljujći njima sam ustala jednog jedno jutra i donela odluku da je „ZAŠTO DA NE” mnogo jače od „ŠTA AKO”, i da od straha ne treba graditi nijednu tvrđavu u svom životu, da se treba grejati samo onom vatrom u sebi, ne i onom oko sebe, i da je u redu da budeš zaglavljen kako u saobraćaju, tako i u odgovorima koje ne možeš da nađeš, i da tvoja potraga za njima može biti sporija od očekivanja koja si sebi nametnuo. I da znaš, to je sasvim legitimno i u redu.

Legalizuj svoj strah od promena, stani im na crtu!

 

 

Piše: Marija Maksimović

Foto: Unsplash

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije