Spremite se da nakon ovog recepta iz @fle.kaa kuhinje zasučete rukave, uključite rernu i stvorite magiju ukusa i topline.
Dok se polako opraštamo od leta, kuhinjom se šire pravi jesenji mirisi. Jesen me nekako asocira na domaće džemove koji su već uveliko spremni, obeležene tegle koje tako poslagane u vitrinama čekaju jedan baš ovakav recept. Iz tog razloga odlučila sam da ovaj recept nazovem – Jesenje rolnice.
Vazdušaste i nežne, puteraste jesenje rolnice će zasigurno pobrati vaše simpatije i verujem da je ovaj recept vredan “screenshota” i beleženja u kuvar.
Sastojci:
- 7g suvog kvasca
- 110ml mlake vode
- 180ml toplog mleka
- 80g šećera
- 3 žumanca
- 1 1/2 kašičica ekstrakta od vanile
- prstohvat soli
- 4 kašike istopljenog putera za testo + 3 kašike istopljenog putera za premazivanje
- 500-600g brašna
- Prah šećer za dekorisanje
Priprema:
U većoj posudi pomešati kvasac, vodu, mleko i 1 kašiku šećera. Ostaviti 10 min da se kvasac aktivira.
Potom dodati žumanca, 4 kašike putera, ostatak šecera i dobro sjediniti sve sastojke. Dodati so i polako dodavati brašno. Kada testo krene da se formira prebaciti na radnu površinu i nastaviti sa mešanjem sve dok testo ne postane glatko.
Vratiti u posudu prethodno namaznu sa malo ulja, prekriti i ostaviti da narasta oko sat vremena. Nakon što testo naraste i duplira se u veličini, prebaciti ponovo na radnu površinu i razvući u pravougaonik oko 1 cm debljine. Premazati celu površinu testa sa 3 kašike istopljenog putera i iseći testo na trake. Napraviti od svake pojedinačne trake rolnicu, poređati u pleh obložen papirom za pečenje. Pokriti pleh providnom folijom i postaviti da ponovo narastu oko 45 min.
Peći u rerni, zagrejanoj na 180° C 12-15 min. Kada su gotove, ostaviti ih da se malo ohlade i posuti prah šećerom.
Uz koji god džem da ih uparite, sigurna sam da će biti odličan spoj, a pored toga što su ukusne zadovoljavaju i estetska čula. Uživajte u ovom receptu!
Javite nam svoje utiske i zapratite @fle.kaa na Instagramu za još više neodoljivih recepata.
Piše: Katarina Radišić
Foto: @fle.kaa