19 C
Belgrade
17.4 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
28.05.2022.

Da li biste odseli u staroj kamenoj vetrenjači u srcu Hvara?

IZDVAJAMO

 

Za sve one koji žele da produže ovo leto i uživaju na hrvatskom primorju u nešto drugačijem ambijentu, pronašli smo malu kuću za odmor koja nije obična kuća.

 

 

1761. godine grupa franjevaca izgradila je vetrenjaču na brdu s pogledom na hvarsku luku u Jadranskom moru koja je vremenom postala trošna te su je lokalni stanovnici prozvali “Ruina di Molino a Vento”. Ruševine su sedamdesetih godina prošlog veka prešle u ruke novih vlasnika koji su je restaurirali, obnovili kameni temelj kule pretvorivši je u udoban životni prostor koja se sada na sajtu Airbnb može iznajmiti za odmor.

 

 

Ovaj stari toranj smešten u neposrednoj blizini centra grada na ostrvu Hvar, preuređen je u kuću za odmor u kojoj ćete osetiti atmosferu davnih vremena kada su ljudi živeli u takvim kamenim kućama sa minimalnim sadržajima.

 

 

Imanje je obnovljeno tradicionalnim građevinskim metodama i materijalima u kombinaciji sa najnovijom tehnologijom, a kako bi zadovoljila potrebe modernog doba, kuća je opremljena sopstvenim vodovodom, sistemom za grejanje i hlađenje, kuhinjskim aparatima i Wi-Fi konekcijom.

 

 

Kula se prostire na četiri nivoa a prostorije uključuju spavaću sobu, kupatilo i toalet. Pored toga, kuća takođe sadrži dnevni boravak, dnevnu sobu, čajnu kuhinju, trpezariju, prelepi privatni vrt i parking. Enterijer je u potpunosti obložen kamenom i drvetom, što mu daje rustičnu privlačnost. Drveno stepenište u dnevnoj sobi vodi do sobe u obliku udobnog spavaćeg potkrovlja. Za razliku od velikih prozora u savremenim kućama, ova kuća za odmor u vintage stilu ima male prozore za uživanje u pogledu na grad Hvar.

Ova stara kula toliko je dragocena da je zaštićena hvarskom kulturnom baštinom kao spomenik kulture, a sada je preko Airbnb-a možete rezervisati za 170 dolara po noćenju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Airbnb

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije