11.7 C
Belgrade
8.6 C
Zagreb
8.9 C
Sarajevo
08.05.2021.

Pripremite kolač od omiljenog voća i slatke nostalgije prema savršenom @fle.kaa receptu!

IZDVAJAMO

Nedelja. Dan za odmor, nesebično ugađanje sebi i uživanje u ukusima poslastica koje neodoljivo podsećaju na slatka mala iznenađenja iz rerne. Ona koja bi nam, posle obilnog porodičnog ručka, priređivale naše najdraže mame i bake i koja bi nestajala sa tanjira brzinom svetlosti, ostavljajući za sobom slatki trag prah šećera – ”zvezdanu prašinu” našeg bezbrižnog detinjstva.
Inspirisana obožavanim nostalgičnim dezertima, naša @fle.kaa zastala je među receptima francuske kuhinje, odlučivši se da ove nedelje sa nama podeli recept za Clafoutis.
”Iako se tradicionalno pravi sa trešnjama, ja sam ih ovog puta zamenila svežim malinama i borovnicama, i mogu vam sa sigurnošću reći da zajedno idu savršeno!
Priprema kolača je više nego jednostavna. Većinu namirnica sigurno već imate u frižideru, tako da ova poslastica moće biti spremna za tili čas. Clafoutis se nakon pečenja posipa šećerom u prahu, pa vas može podsetiti i na naš starinski kolač, ali ukus je potpuno nov i drugačiji. ”
Potrebni sastojci:
300 g dobro opranog i osušenog svežeg voća.
Za smesu:
  • 300 ml mleka
  • 130 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 1/2 kašičice soli
  • 60 g brašna
  • 1/4 kašičice cimeta (po želji) 
Priprema:
Zagrejati rernu na 190 C. 
”Vatrostalnu posudu u kojoj pečete kolač dobro premazati puterom i posuti sa malo kristal šećera. Ja sam koristila dve manje posude, ali smesa je dovoljna za kalup od 26 cm. 
Sve navedene sastojke za smesu spojiti u jednu veću posudi ili u blenderu i dobro umutiti.”
U pripremljene posude poređati voće, preliti pripremljenom smesom, možete dodati malo šećera po vrhu ili listiće seckanih badema za dodatni ukus i hrskavu koricu. 
Peći 50 min do sat vremena, ako pečete u manjim kalupima 40 min je sasvim dovoljno. Vaš Clafoutis je gotov kada kolač naraste i dobije zlatnobraon boju.
Kolač izvaditi iz rerne i ostaviti 15 minuta da se ohladi, a primetićete da će splasnuti tokom hlađenja. Blago ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu, a možete ga služiti i sa kuglom omiljenog sladoleda, uz kafu posle ručka ili kao slatki nedeljni doručak.
Prijatno! 

Javite nam svoje utiske i zapratite @fle.kaa na Instagramu za još više neodoljivih recepata.

Piše: Katarina Radišić

Foto: @fle.kaa

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije