Nedelja. Dan za odmor, nesebično ugađanje sebi i uživanje u ukusima poslastica koje neodoljivo podsećaju na slatka mala iznenađenja iz rerne. Ona koja bi nam, posle obilnog porodičnog ručka, priređivale naše najdraže mame i bake i koja bi nestajala sa tanjira brzinom svetlosti, ostavljajući za sobom slatki trag prah šećera – ”zvezdanu prašinu” našeg bezbrižnog detinjstva.
Inspirisana obožavanim nostalgičnim dezertima, naša @fle.kaa zastala je među receptima francuske kuhinje, odlučivši se da ove nedelje sa nama podeli recept za Clafoutis.

Priprema kolača je više nego jednostavna. Većinu namirnica sigurno već imate u frižideru, tako da ova poslastica moće biti spremna za tili čas. Clafoutis se nakon pečenja posipa šećerom u prahu, pa vas može podsetiti i na naš starinski kolač, ali ukus je potpuno nov i drugačiji. ”

300 g dobro opranog i osušenog svežeg voća.
Za smesu:
- 300 ml mleka
- 130 g šećera
- 3 jaja
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 1/2 kašičice soli
- 60 g brašna
- 1/4 kašičice cimeta (po želji)

Zagrejati rernu na 190 C.
”Vatrostalnu posudu u kojoj pečete kolač dobro premazati puterom i posuti sa malo kristal šećera. Ja sam koristila dve manje posude, ali smesa je dovoljna za kalup od 26 cm.
Sve navedene sastojke za smesu spojiti u jednu veću posudi ili u blenderu i dobro umutiti.”
U pripremljene posude poređati voće, preliti pripremljenom smesom, možete dodati malo šećera po vrhu ili listiće seckanih badema za dodatni ukus i hrskavu koricu.

Kolač izvaditi iz rerne i ostaviti 15 minuta da se ohladi, a primetićete da će splasnuti tokom hlađenja. Blago ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu, a možete ga služiti i sa kuglom omiljenog sladoleda, uz kafu posle ručka ili kao slatki nedeljni doručak.
Prijatno!
Javite nam svoje utiske i zapratite @fle.kaa na Instagramu za još više neodoljivih recepata.
Piše: Katarina Radišić
Foto: @fle.kaa