13.9 C
Belgrade
7.1 C
Zagreb
15.5 C
Sarajevo
09.12.2022.

Da li ste znali da Jadransko more krije ostrvo u obliku najlepšeg simbola ljubavi?

IZDVAJAMO

U Hrvatskoj postoji maleno i nenaseljeno, ali očaravajuće ostrvo koje će probuditi leptiriće u stomaku kod svih zaljubljenika u putovanja.

Iako kamenito i obraslo niskim rastinjem, Galešnjak je jedno od najpopularnijih ostrva na svetu zbog svog jedinstvenog izgleda –  Galešnjak je u obliku srca.

Galešnjak je prvi put privukao pažnju javnosti 2009. godine kada je Google Earth zabeležio njegov jedinstveni oblik, dok su prvu kartu ostrva stvorili Napoleonovi kartografi još početkom 19. veka. Danas ostrvo ima nadimak „ostrvo ljubavi“ i veoma je popularno odredište za zaljubljene parove. Mnogi dolaze na ostrvo kako bi proslavili medeni mesec ili važne godišnjice, a u poslednje vreme Galešnjak postaje popularno mesto i za romantične prosidbe. Moglo bi se reći da ostrvo ima neku posebnu vrstu aure i magičnog šarma koji iz godine u godinu privlači sve više zaljubljenih parova iz svih krajeva sveta.

Činjenica da na ostrvu nema turističkih objekata upravo je ono što privlači njegove posetioce: divlja avanturistička atmosfera, izolovano i tiho mesto gde ćete biti jedno sa prirodom i na kom vam niko neće smetati, za razliku od drugih destinacija u Hrvatskoj koje su obično prepune turista. Zato i ne čudi vest da je popularna američka pevačica Beyonce odabrala upravo ostrvo Galešnjak za proslavu svog 39. rođendana. Šljunkovite plaže koje krase ostrvo, iako stenovite, pružaju potpuno zadovoljstvo uživanja dok mu smaragdno plavo more Pašmanskog kanala daje rajski doživljaj plivanja.

Brojni turisti koji posete ostrvo požele da ostanu ovde nekoliko dana, ali, nažalost, to nije moguće jer na ostrvu nema nikakvog turističkog smeštaja, stoga je kampovanje jedina opcija za one koji žele da prenoće na Galešnjaku ili potraže smeštaj u Zadru ili na obližnjem ostrvu Pašman. Kako do Galešnjaka ne postoje trajektne linije, jedini način posete je čamcem ili jahtom koje možete iznajmiti u nekoj od agencija za iznajmljivanje u Zadru.

Pored toga što je poznato kao ostrvo ljubavi, Galešnjak nazivaju i „ostrvom mira“ budući da je porodica Jureško koja poseduje ostrvo zasadila masline čija grančica predstavlja simbol mira, a u narednom periodu planira da zasadi još 250 stabala i sagradi kapelu za venčanja i tako učini mesto savršenim za stvaranje novih romantičnih uspomena. Takođe, postoji plan da se Galešnjak poveže sa drugim ostrvima u obliku srca širom sveta kroz projekat pod nazivom „Svetski arhipelag ljubavi“.

Piše: Miona Todorović

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije