22.8 C
Belgrade
21.7 C
Zagreb
28.8 C
Sarajevo
02.08.2021.

Iz @fle.kaa kuhinje širi se neodoljivi miris slanih galeta sa paradajzom!

IZDVAJAMO

Nista lepše od lenje septembarske subote i mirisa sveže ispečene galete iz @fle.kaa kuhinje!

Hrskava korica sa kremastim filom i sočnim paradajzom, sigurno mislite sada samo na jedno – imam li u kući sve sastojke i za koliko će biti gotova? 

Svi odgovori idu u vašu korist jer 30 minuta je više nego dovoljno da galeta bude spremna za rernu!

Moram priznati da je ovaj recept odneo pobedu među svim slanim receptima koje sam spremala ovo leto. Brza i jednostavna za pripremu, većinu sastojaka sigurno već imate u kuhinji, a morate priznati da izgleda više nego primamljivo. Podjednako je ukusna i topla i hladna, tako da je uživanje u galeti spremljenoj prema ovom receptu zagarantovano!

Za pripremu korice potrebno je:

  • 65 g putera
  • 140 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašike hladne vode

U posudu dodati brašno i so, puter iseckan na kockice. Rukama dobro umešati puter u brašno. Dodavati 1 po 1 kašiku hladne vode, dok smesa ne počne da se oblikuje u testo, ne mešati previse, tek toliko da bude kompaktno. Podeliti testo u 2 loptice, uviti u streč foliju i ostaviti u frižideru dok pripremate fil.

Fil:

  • 220 g krem sira
  • 1 žumance
  • 1 kašika brašna
  • 2-3 struka mladog luka iseckanog
  • Prstohvat bibera
  • Paradajz

U srednjoj posudi spojiti sve navedene sastojke sem paradajza i dobro ih sjediniti.

Paradajz iseći na kolutove, staviti na papirni ubrus, posoliti i ostaviti sa strane da se višak tečnosti iscedi.

Dodatno za koricu:

  • 1 kašičicabelog luka u prahu
  • 1 kašičica susama
  • 1 kašičica maka
  • 1 jaje

U maloj posudi pomešati beli luk u prahu, susam i mak, a u drugoj umutiti jaje kojim ćete premazati koricu galeta.

Rernu zagrejati na 220 C.

Na radnoj površini postaviti pek papir, na njemu razvući koricu za galete, premazati sa filom i poređati paradajz po vrhu. Presaviti krajeve korice preko fila, premazati jajetom i posuti začiinima. Peći galete 20 min.

Kada su gotove, možete ih dodatno ukrasiti seckanim mladim lukom. Uživajte!

Piše: Katarina Radišić fle.kaa

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije