Subota je i svi znate šta to znači! Iz @fle.kaa kuhinje stiže nam još jedan u nizu neodoljivih recepata! Ovaj put Katarina vas poziva da iskoristite sezonu smokvi i pripremite ovaj lagan, zdrav i osvežavajući kolač sa smokvama koji izgleda podjednako dobro koliko je i ukusan!
Smokva je znak da nam se leto bliži kraju. Neodoljiva voćka za koju uvek imam dilemu da li je više volim svežu, sušenu, džem, pečenu slatku ili slanu, jednostavno u svakom obliku je savršenog ukusa.
Nutritivno, smokve su jako bogate vlaknima, mineralima i vitaminima, a kalorijski unos je relativno nizak, baš iz tog razloga spadaju u grupu “superfood” namirnica.
Jedno je sigurno, iskoristite sezonu smokvi najbolje što možete, a evo mog predloga kako da se zasladite uz sveže smokve i zdrav dezert.
Sve što vam je potrebno za pripremu ovog dezerta je:
- 200g indijskog oraha
- 50g kokosove kreme (konzerva)
- 50g meda
- Narendana korica 1 limuna
- Sok od 1 limuna
Indijski orah prethodno potopiti u vodi i ostaviti da se natapa minimun 4 sata. Kada je spreman, ocediti vodu, u blender dodati sve ostale sastojke i blendirati dok se ne dobije glatka smesa.
Za koricu je potrebno:
- 150g urmi
- 150g oraha
- 2 kašike meda
- 3 pune kašike krupno mlevenih pistaća
Koricu pripremiti u blenderu takođe, prvo usitniti urme, pa dodati ostale sastojke.
Sveže smokve oprati, i iseći na kolutove debljine 0.5 cm.
Dno kalupa u kom pravite kolač obložiti pek papirom, utisnuti koricu rukama i ravnomerno rasporediti. Ostaviti 15 min u frižideru da se stegne.
Potom uliti kremu od indijskog oraha. Ređati sveže smokve odozgo. Kolač dobro ohladiti u frizu, 3-4 sata pre služenja.
Možete servirati kolač uz koju kap meda i uživati u još jednoj letnjoj zdravoj poslastici!
Prijatno!
Javite nam svoje utiske i zapratite @fle.kaa na Instagramu za još više neodoljivih recepata.
Piše: Katarina Radišić
Foto: @fle.kaa