Nije tajna da volimo da spajamo slatke i slane ukuse, a upotreba raznovrsnog voća na neočekivane načine je nešto čime volimo da eksperimentišemo!
Ako do sada niste pržili grožđe, sada je pravi trenutak da to probate, jer kada se grožđe prži i karamelizuje, njegov slatki ukus se pojačava i dobija posebnu aromu. Još kada uparite piletinu i prženo grožđe sa ukusima poput sveže majčine dušice, balzamiko sirćeta i mocarele, dobijate savršen i vrlo jednostavan ručak ili večeru za bilo koju priliku!
Sastojci:
- 600 grama pilećih grudi bez kožice
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 2 kašike sveže seckane majčine dušice (plus za dekoraciju)
- 1/2 kašike kajenske paprike
- so i biber
- 1/4 šolje univerzalnog brašna
- 4 kriške deblje rezane slanine iseći na četvrtine
- 2 glavice ljubičastog luka, isečenog na tanke listiće
- 1/2 šolje balzamiko sirćeta
- 1/2 šolje jabukovog sirćeta
- 2 šolje crnog grožđa
- 1 kašika meda
- 2 kuglice sveže mocarele
- krupna morska so
Priprema:
1. Zagrejati rernu na 220 stepeni
2. Pomešajte 1 kašiku maslinovog ulja, majčinu dušicu, kajensku papriku, so i biber po ukusu i u tu smesu uvaljajte piletinu isečenu na filete, a potom je pospite brašnom sa svih strana.
3. Zagrejte veći tiganj na srednjoj vatri i propržite slaninu dok ne postane hrskava. Sklonite slaninu iz tiganja i stavite je na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.
4. Dodajte piletinu u tiganj i pržite sa obe strane oko 10 minuta dok ne dobije zlatnu boju, a potom je izvadite iz tiganja.
5. U tiganj dodajte preostalu 1 kašiku maslinovog ulja. Kada se ulje ugreje, dodajte isečeni ljubičasti luk i karamelizujte oko 3 minuta dok ne pusti svoje mirise. Smanjite temperaturu i sipajte 1/2 šolje vode, balzamiko i jabukovog sirćeta. Piletinu vratite nazad u tiganj.
6. Ubacite tiganj sa piletinom u rernu i pecite 15 minuta. Izvadite iz rerne, dodajte grožđe i prelijte ga medom. Vratite u rernu na još 10-15 minuta ili dok se piletina potpuno ne ispeče.
7. Vratite slaninu nazad u tiganj. Izdrobite mocarela sir preko piletine. Piletinu ostavite da odstoji 5 minuta i poslužite je prelivom topljene mocarele i pečenog grožđem.
Servirajte uz pirinač i tostirani hleb! Uživajte!
Piše: M.T.