8.1 C
Belgrade
10 C
Zagreb
8.9 C
Sarajevo
18.04.2021.

Piletina iz rerne sa pečenim grožđem – Neočekivana, a tako ukusna kombinacija!

IZDVAJAMO

 

Nije tajna da volimo da spajamo slatke i slane ukuse, a upotreba raznovrsnog voća na neočekivane načine je nešto čime volimo da eksperimentišemo!

 

 

Ako do sada niste pržili grožđe, sada je pravi trenutak da to probate, jer kada se grožđe prži i karamelizuje, njegov slatki ukus se pojačava i dobija posebnu aromu. Još kada uparite piletinu i prženo grožđe sa ukusima poput sveže majčine dušice, balzamiko sirćeta i mocarele, dobijate savršen i vrlo jednostavan ručak ili večeru za bilo koju priliku!

Sastojci:

  • 600 grama pilećih grudi bez kožice
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike sveže seckane majčine dušice (plus za dekoraciju)
  • 1/2 kašike kajenske paprike
  • so i biber
  • 1/4 šolje univerzalnog brašna
  • 4 kriške deblje rezane slanine iseći na četvrtine
  • 2 glavice ljubičastog luka, isečenog na tanke listiće
  • 1/2 šolje balzamiko sirćeta
  • 1/2 šolje jabukovog sirćeta
  • 2 šolje crnog grožđa
  • 1 kašika meda
  • 2 kuglice sveže mocarele
  • krupna morska so

 

Priprema:

1. Zagrejati rernu na 220 stepeni

2. Pomešajte 1 kašiku maslinovog ulja, majčinu dušicu, kajensku papriku, so i biber po ukusu i u tu smesu uvaljajte piletinu isečenu na filete, a potom je pospite brašnom sa svih strana.

3. Zagrejte veći tiganj na srednjoj vatri i propržite slaninu dok ne postane hrskava. Sklonite slaninu iz tiganja i stavite je na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.

4. Dodajte piletinu u tiganj i pržite sa obe strane oko 10 minuta dok ne dobije zlatnu boju, a potom je izvadite iz tiganja.

5. U tiganj dodajte preostalu 1 kašiku maslinovog ulja. Kada se ulje ugreje, dodajte isečeni ljubičasti luk i karamelizujte oko 3 minuta dok ne pusti svoje mirise. Smanjite temperaturu i sipajte 1/2 šolje vode, balzamiko i jabukovog sirćeta. Piletinu vratite nazad u tiganj.

6. Ubacite tiganj sa piletinom u rernu i pecite 15 minuta. Izvadite iz rerne, dodajte grožđe i prelijte ga medom. Vratite u rernu na još 10-15 minuta ili dok se piletina potpuno ne ispeče.

7. Vratite slaninu nazad u tiganj. Izdrobite mocarela sir preko piletine. Piletinu ostavite da odstoji 5 minuta i poslužite je prelivom topljene mocarele i pečenog grožđem.

Servirajte uz pirinač i tostirani hleb! Uživajte!

 

Piše: M.T.

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije