9.3 C
Belgrade
15.6 C
Zagreb
10.5 C
Sarajevo
27.10.2021.

Uz hrskave @fle.kaa Arancini kuglice, ukus Sicilije nikad nije bio bliži!

IZDVAJAMO

 

Iz kuhinje naše drage Katarine Radišić, svima već poznatije kao @fle.kaa, stiže nam novi recept za neodoljive Arancini kuglice koje će nas svojom punoćom ukusa odvesti pravo na omiljeno nam Mediteransko ostrvo – Siciliju!

Ove godine većina nas ne može posetiti svoje omiljene destinacije i provesti odmor uz obalu mora, uživajući u nekim od lokalnih specijaliteta, času ohlađenog vina, pogledu… Ali imam rešenje koje je na samo par kulinarskih koraka od vas.

 

 

Današnja inspiracija je Italija – Sicilija, da budem preciznija. Reč je o njihovom tradicionalnom jelu, koje se uglavnom služi kao predjelo – Arancini.

Kada ih jednom probate sigurna sam da će vas ukus kupiti – hrskava korica, kremast rižoto punjen pesto sosom, mozzarelom i sušenim paradajzom.

 

 

Recept za rižoto:

• 250g Arborio pirinča
• 100ml belog vina
• 700ml bujona od povrća (rastvoriti 1 kocku za supu u 700ml vruće vode)
• 1-2 kašike maslinovog ulja
• 2 jaja

U dubljoj šerpi zagrejati maslinovo ulje, dodati pirinač, propržiti 2 min na srednjoj vatri i dodati belo vino. Polako dodavati bujon, mešati, sacekati da se skoro sva tečnost upije pre nego što dodate jos bujona. Pirinač bi nakon 15-20 min trbalo da bude “al dente”, proveravati tokom kuvanja. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi 30 min.

 

 

Zašto je Arborio pirinač najbolji za pripremu rižota? Ova vrsta pirinča, oblog i kratkog zrna, bogata je skrobom više od bilo koje druge vrste pirinča, što prilikom kuvanja daje kremastu strukturu. Bitno je da prilikom pripreme jela ne ispirate pirinač, se ispiranjem gubi skrob.

Kada se rižoto ohladio, dodati 2 cela jaja i dobro sjediniti sa rižotom. Pokriti posudu u kojoj je rižoto i ostaviti u frižideru 2-3 sata da se dobro ohladi.

Ostali sastojci koji su vam potrebni:
• Pesto sos
• Sušeni paradajz
• Mozzarella
• 300g brašna
• 3 jaja
• 300g prezli
• 1l ulja za prženje

 

 

Nakon što je rižoto ohlađen u frižideru, vreme je za pripremu Arancini loptica. Veličina loptica je uglavnom veličine šake, moguće je napraviti i manje, ali po mom mišljenju idealan odnos fila i rižota je kada su veličine šake.

Ručno oblikovati rižoto u lopticu, prstom napraviti udubljenje u sredini, puniti pestom, mozzarellom i sušenim paradajzom, napuniti 2/3 udubljenja. Zatvoriti lopticu sa rižotom.

U 3 posebne činije pripremiti brašno, jaja i prezle. Loptice uvaljati sledećim redosledom:

1. Brašno
2. Jaja
3. Prezle

Od ove količine smese dobije se 8-10 Arancini loptica. Zagrejati 1l ulja u dubljoj šerpi, pržiti Arancini loptice 4-5 min sa obe strane, na srednjoj vatri, dok ne dobiju zlatno braon boju.

 

Služiti Arancini loptice vruće ili tople, a za lepšu prezentaciju možete ih dekorisati svežim bosiljkom.

Ohladite omiljeno belo vino i približite sebi duh Sicilije ovim divnim receptom!

Prijatno!

 

Za još preukusnih recepata, zapratite @fle.kaa profil na Instagramu!

 

Foto: Katarina Radišić
Piše: Katarina Radišić

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije