-2 C
Belgrade
-4.1 C
Zagreb
-6.1 C
Sarajevo
19.01.2021.

Uz hrskave @fle.kaa Arancini kuglice, ukus Sicilije nikad nije bio bliži!

IZDVAJAMO

Imaginarijum gift vodič – Poklonite umetnost za praznike!

  Vreme darivanja je prava prilika da onima koje volite poklonite umetničko delo koje sa godinama dobija na vrednosti, a malo je poklona koji se...

Za vas smo pronašli najlepše ideje za dekoraciju praznične trpeze!

  Trpezarijski sto je mesto u domu za kojim se okupljamo kako bismo provodili zajedničko vreme, razmenjivali priče, smeh i stvarali nove uspomene, a Nova...

Sočne karamel krofnice iz @fle.kaa kuhinje čekaju da zaslade vaše praznike!

  Nismo ni trepnuli, a decembar je već na pola puta, verujem da i vi kao i ja već smišljate i planirate recepte za novogodišnju...

Zavirite u restoran uzbekistanske kuhinje koji pomera granice modernog dizajna

  Ukrajinski dizajnerski studio YOD nedavno je predstavio još jedan u nizu svojih sprektakularnih projekata - moderni restoran uzbekistanske kuhinje u jednoj od centralnih ulica...

Praznični Imaginarijum gift vodič za muškarce kojima „nikad ništa ne treba”!

Kada je praznična kupovina u pitanju, pronalaženje pravog poklona za muškarca u vašem životu može biti pomalo nezgodno, jer ili imaju sve ili im...

Imaginarijum gift vodič za sve ljubiteljke mode

Ukoliko ove praznične sezone želite da iznenadite svoju stilski osvešćenu prijateljicu, sestru, mamu ili koleginicu nečim što će im se sigurno dopasti, a ne...

Nike Waffle Racer LX silueta sa mint detaljima daje nam sjajne ideje za jesenji outfit

  Nike je ponovo uspeo da klasičnim patikama za trčanje da urbani i moderni preobražaj, a ovoga puta reč je o ženskom modelu Waffle Racer...

Poslužite ove rolnice na sledećoj zabavi i gledajte kako magično nestaju sa tanijira!

  Ukoliko planirate zabavu, večeru za prijatelje ili lagani ručak, ove rolnice od pršute, kruške i rukole su mali božanski zalogaji koji će se dopasti...

 

Iz kuhinje naše drage Katarine Radišić, svima već poznatije kao @fle.kaa, stiže nam novi recept za neodoljive Arancini kuglice koje će nas svojom punoćom ukusa odvesti pravo na omiljeno nam Mediteransko ostrvo – Siciliju!

Ove godine većina nas ne može posetiti svoje omiljene destinacije i provesti odmor uz obalu mora, uživajući u nekim od lokalnih specijaliteta, času ohlađenog vina, pogledu… Ali imam rešenje koje je na samo par kulinarskih koraka od vas.

 

 

Današnja inspiracija je Italija – Sicilija, da budem preciznija. Reč je o njihovom tradicionalnom jelu, koje se uglavnom služi kao predjelo – Arancini.

Kada ih jednom probate sigurna sam da će vas ukus kupiti – hrskava korica, kremast rižoto punjen pesto sosom, mozzarelom i sušenim paradajzom.

 

 

Recept za rižoto:

• 250g Arborio pirinča
• 100ml belog vina
• 700ml bujona od povrća (rastvoriti 1 kocku za supu u 700ml vruće vode)
• 1-2 kašike maslinovog ulja
• 2 jaja

U dubljoj šerpi zagrejati maslinovo ulje, dodati pirinač, propržiti 2 min na srednjoj vatri i dodati belo vino. Polako dodavati bujon, mešati, sacekati da se skoro sva tečnost upije pre nego što dodate jos bujona. Pirinač bi nakon 15-20 min trbalo da bude “al dente”, proveravati tokom kuvanja. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi 30 min.

 

 

Zašto je Arborio pirinač najbolji za pripremu rižota? Ova vrsta pirinča, oblog i kratkog zrna, bogata je skrobom više od bilo koje druge vrste pirinča, što prilikom kuvanja daje kremastu strukturu. Bitno je da prilikom pripreme jela ne ispirate pirinač, se ispiranjem gubi skrob.

Kada se rižoto ohladio, dodati 2 cela jaja i dobro sjediniti sa rižotom. Pokriti posudu u kojoj je rižoto i ostaviti u frižideru 2-3 sata da se dobro ohladi.

Ostali sastojci koji su vam potrebni:
• Pesto sos
• Sušeni paradajz
• Mozzarella
• 300g brašna
• 3 jaja
• 300g prezli
• 1l ulja za prženje

 

 

Nakon što je rižoto ohlađen u frižideru, vreme je za pripremu Arancini loptica. Veličina loptica je uglavnom veličine šake, moguće je napraviti i manje, ali po mom mišljenju idealan odnos fila i rižota je kada su veličine šake.

Ručno oblikovati rižoto u lopticu, prstom napraviti udubljenje u sredini, puniti pestom, mozzarellom i sušenim paradajzom, napuniti 2/3 udubljenja. Zatvoriti lopticu sa rižotom.

U 3 posebne činije pripremiti brašno, jaja i prezle. Loptice uvaljati sledećim redosledom:

1. Brašno
2. Jaja
3. Prezle

Od ove količine smese dobije se 8-10 Arancini loptica. Zagrejati 1l ulja u dubljoj šerpi, pržiti Arancini loptice 4-5 min sa obe strane, na srednjoj vatri, dok ne dobiju zlatno braon boju.

 

Služiti Arancini loptice vruće ili tople, a za lepšu prezentaciju možete ih dekorisati svežim bosiljkom.

Ohladite omiljeno belo vino i približite sebi duh Sicilije ovim divnim receptom!

Prijatno!

 

Za još preukusnih recepata, zapratite @fle.kaa profil na Instagramu!

 

Foto: Katarina Radišić
Piše: Katarina Radišić

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije

Ovo su najveći trendovi u uređenju doma za 2021. godinu.

  Tokom prethodne godine mnogi od nas su neočekivano provodili više vremena u svojim domovima, tako da ne iznenađuje podatak da su stručnjaci za enterijer...

Neodoljive zimske čizmice u koje je Instagram zaljubljen!

  Britanska dizajnerka Kamila Elfik poznata je po svojoj neobičnoj i razigranoj obući koja privlači pažnju gde god da se pojavite.  Brend Camilla Elphick se može...

Samsung predstavio Galaxy S21 Ultra: epsko iskustvo pametnog telefona

  Kompanija Samsung Electronics Co., Ltd. predstavila je Galaxy S21 Ultra, flagship uređaj za 2021. godinu koji donosi vrhunsko korisničko iskustvo koje u potpunosti menja...

Jakna kao osnova zimskog garderobera

  Kratke ili duge, strukirane ili oversized, sa printom ili u raskošnim bojama – tople jakne će odigrati ključnu ulogu u vašem garderoberu ove zime...

Čuvene ilustracije Kita Haringa sada postaju deo Dr. Martens univerzuma!

  Decenijama reči umetnika Kita Haringa „Umetnost je za sve” i dalje odzvanjaju njegovim umetničkim delima i nasleđem. Čak su i oni koji nisu upoznati...