Ove subote naša draga @fle.kaa odlučila je da nas obraduje još jednom neodoljivom poslasticom koju smo jedva čekali da podelimo sa vama!
Kako su dani sve topliji i leto u punom jeku, vreme je da se malo rashladimo jednim ukusnim dezertom, koji ne samo da rashlađuje već i budi sva čula. Reč je o sirovom kolaču sa kupinama i borovnicama.
Priprema ovog kolača je jako jednostavna i brza, potrebno je da pripremite kalup za kolač – ja sam koristila silikonski jer su praktični za vađenje ohlađenog kolača, ali ako koristite metalni, samo ga obložite papirom za pečenje.
Za pripremu korice potrebno je:
- 150g urmi
- 150g badema ili oraha (slani bademi su odlična opcija jer daju balans ukusu)
- 1 kašika meda (agave ili javorov sirup takođe su opcija)
- 1 kašičica vanila ekstrakta
U blenderu usitniti bademe, potom u blender dodati urme, kašiku meda i vanila ekstrakt, sve zajedno izmiksati dok se ne sjedini.
Ukoliko je smeša previše tvrda, slobodno dodati još jednu kašiku meda ili vode.
Oblikovati koricu u kalupu i ostaviti u frižideru da se stegne dok pripremate krem.
Za pripremu krema je potrebno:
- 300g indijskoj oraha (potopljenog u vodi najmanje 4 sata pre pripreme dezerta)
- 100-200ml biljnog mleka
- 150g kupina
- 150g borovnica
- 2-3 kašike meda
- 2 kašičice vanila elstrakta
- 1 kašika kokosovog ulja
Prvo procedite indijski orah, koji bi trebalo da je mekan na dodir od stajanja u vodi.
U blender ubaciti indijski orah, 100ml biljnog mleka, med, vanila ekstrakt, kokosovo ulje i voće. Izblendirati sve dok se ne dobije gusta glatka smesa, ukoliko je previše gusta dodati ostatak mleka. Idealna tekstura krema je nalik na puding.
Ukoliko želite da budete kreativniji i svom dezertu date “ombre look” onda podelite krem smesu na 3 dela, u prvi ubacite dodatne 3-4 kupine i izblendirajte, u drugi duplirajte količinu kupina za jaču boju, a poslednji deo ostavite u originalnoj verziji.
Uliti krem u kalup sa ohlađenom koricom. Ako ste se odlučili za ombre izgled, krem dodajete jedan po jedan, potrebno je da se prvi krem stegne u zamrzivaču bar 15 min pre nego što dodate drugi sloj. Dekorisati kolač po želji i staviti u zamrzivač da se stegne minimum 4 sata pre služenja.
Uživajte u zdravom i ukusnom kolaču koji slobodno može biti zamena sladoledu u ovim vrelim danima!
Javite nam svoje utiske i zapratite @fle.kaa na Instagramu za još više neodoljivih recepata.
Prijatno!
Piše: Katarina Radišić
Foto: Katarina Radišić