18.8 C
Belgrade
19.2 C
Zagreb
16 C
Sarajevo
24.07.2021.

Letnja veganska poslastica sa ledenim zapletom? @fle.kaa kaže može!

IZDVAJAMO

Ove subote naša draga @fle.kaa odlučila je da nas obraduje još jednom neodoljivom poslasticom koju smo jedva čekali da podelimo sa vama!

Kako su dani sve topliji i leto u punom jeku, vreme je da se malo rashladimo jednim ukusnim dezertom, koji ne samo da rashlađuje već i budi sva čula. Reč je o sirovom kolaču sa kupinama i borovnicama.

Priprema ovog kolača je jako jednostavna i brza, potrebno je da pripremite kalup za kolač – ja sam koristila silikonski jer su praktični za vađenje ohlađenog kolača, ali ako koristite metalni, samo ga obložite papirom za pečenje. 

 

 

Za pripremu korice potrebno je:

  • 150g urmi 
  • 150g badema ili oraha (slani bademi su odlična opcija jer daju balans ukusu)
  • 1 kašika meda (agave ili javorov sirup takođe su opcija)
  • 1 kašičica vanila ekstrakta

U blenderu usitniti bademe, potom u blender dodati urme, kašiku meda i vanila ekstrakt, sve zajedno izmiksati dok se ne sjedini.

Ukoliko je smeša previše tvrda, slobodno dodati još jednu kašiku meda ili vode. 

Oblikovati koricu u kalupu i ostaviti u frižideru da se stegne dok pripremate krem.

 

 

Za pripremu krema je potrebno:

  • 300g indijskoj oraha (potopljenog u vodi najmanje 4 sata pre pripreme dezerta) 
  • 100-200ml biljnog mleka 
  • 150g kupina
  • 150g borovnica
  • 2-3 kašike meda
  • 2 kašičice vanila elstrakta
  • 1 kašika kokosovog ulja 

Prvo procedite indijski orah, koji bi trebalo da je mekan na dodir od stajanja u vodi. 

U blender ubaciti indijski orah, 100ml biljnog mleka, med, vanila ekstrakt, kokosovo ulje i voće. Izblendirati sve dok se ne dobije gusta glatka smesa, ukoliko je previše gusta dodati ostatak mleka. Idealna tekstura krema je nalik na puding. 

Ukoliko želite da budete kreativniji i svom dezertu date “ombre look” onda podelite krem smesu na 3 dela, u prvi ubacite dodatne 3-4 kupine i izblendirajte, u drugi duplirajte količinu kupina za jaču boju, a poslednji deo ostavite u originalnoj verziji. 

Uliti krem u kalup sa ohlađenom koricom. Ako ste se odlučili za ombre izgled, krem dodajete jedan po jedan, potrebno je da se prvi krem stegne u zamrzivaču bar 15 min pre nego što dodate drugi sloj. Dekorisati kolač po želji i staviti u zamrzivač da se stegne minimum 4 sata pre služenja.  

 

 

Uživajte u zdravom i ukusnom kolaču koji slobodno može biti zamena sladoledu u ovim vrelim danima! 

Javite nam svoje utiske i zapratite @fle.kaa na Instagramu za još više neodoljivih recepata.

Prijatno! 

 

Piše: Katarina Radišić

Foto: Katarina Radišić

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije