16 C
Belgrade
17.4 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
28.05.2022.

Kako da povratimo moć prisustva

IZDVAJAMO

Koliko puta ste zatekli sebe da ste se u sekundi razmišljanja našli daleko od sebe. Neko je pustio film u vama, a vi ste se udobno smestili. Režiser koji vuče sve konce i za samo petinu sekunde stvori filmove i obradi informacije, je naš mozak.

Svesno ili nesvesno mnogi od nas uhvate se u zamku dubokog razmišljanja bez pravca. Kada zateknete sebe u nekoj od dubljih analiza, to je znak da ste sebe odveli u nesvesnost sadašnjeg trenutka.

 

Šta to tačno znači? Vaša prisutnost se u tom trenutku stavlja pod znak pitanja, dok um počinje da radi poput navijene trake. Zanemarujući svoju prisutnost u trenutku, tada dajemo moć energetskim preprekama. Naime, naš mozak je predodređen da skladišti sve stvari iz prošlosti i da nas čuva od potencijalnih opasnosti i mnogi od nas godinama pokušavaju da otkriju izlaz iz te ušuškanosti našeg Uma-telohranitelja.

Danas je pojam prisutnosti postao jedna od glavnih tema naučnika. Tako jednostavan pojam, toliko glavobolja. Postavlja se pitanje zašto je prisutnost postala toliko nadjačana manipulacijom uma, i kako tu manipulaciju savladati?

 

 

Odgovora postoji mnogo, i neki koji su do sada po naučnicima davali najbolje rezultate, a opet kojima su ljudi bili slabo dosledni, bila su pravilna strategija disanja i fokus. Pravilno disanje odnosi se na disanje kroz nos. Ne koristimo nos i usta, jer se tada narušava ravnoteža između nivoa kiseonika i ugljen-dioksida u telu. Ukoliko vas zanima da pokušate mali eksperiment i proverite vaše disanje, možete pronaći jedan od odličnih prikaza ovom linku http://www.thepresenceprocessportal.com/.

Druga bitna stvar kod prisutnosti je sam fokus. Reaktivan život koji vodimo i to što smo postali podložni socijalnim mrežama i asocijalnim odnosima, virimo iza tuđih vrata, dok svoja držimo zatvorena, spotiče nas na mnogim poljima, najviše na polju naše prisutnosti.

 

 

Koliko smo izloženi ovom sindromu, govori nam to kako danas ovaj pojam mešamo sa fizičkom prisutnošću, što je upravo suprotno od onoga ka čemu ona teži. Biti prisutan ne znači slušamo se, već čujemo se, biti prisutan ne znači samo se gledamo, već i vidimo se.

Na jednom od dečijih prezentacija u školi, postavili su pitanje deci uzrasta od deset godina sa kim najviše vremena vole da provode kada dođu kući, na šta je jedan od dečaka iz odeljenja odgovorio: „ Sa bakom i dekom.“ Na pitanje zašto? Odgovorio je: „ Oni imaju vremena za mene, daju mi odgovor na sva moja pitanja, takođe mi prave i palačinke.“ Razumete? Energija je zaista tamo gde je fokus.

 

 

Vežbajmo svoju prisutnost, ne dozvolimo da nam misli i emocije skreću fokus i da nam krajnji rezultat bude nevidljiv, jer sve dok smo joj dosledni još uvek možemo da usporimo razaranje društvenih odnosa.

Gledaj, slušaj, poveži se!

Marija Maksimović

 

moć prisustvaIzvori: http://www.thepresenceprocessportal.com/
https://www.ted.com/
Knjiga: „Proces prisutnosti ” -Majkl Braun

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije