13 C
Belgrade
7.3 C
Zagreb
13.8 C
Sarajevo
10.12.2022.

Radni dan u pidžami: Prednosti i izazovi rada od kuće

IZDVAJAMO

Mogućnosti za rad na daljinu su se postepeno povećavale čak i pre nego što je pandemija koronavirusa uzela maha i prisilila mnoge na izolaciju.

Trenutno postoje trajnije ili dugoročnije mogućnosti za rad od kuće i ukoliko razmišljate o toj opciji, evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pre nego što od svoje dnevne sobe napravite kancelariju.

 

Prednosti rada od kuće

Radite odakle god želite – Iako možete raditi od kuće, neko ko može u potpunosti da radi na daljinu ima znatno više slobode. Nije retkost da mnogi koji rade na ovaj način putuju koristeći co-living prostore za kako bi održali kvalitetan životni i poslovni standard, a mogućnost nastavka zarade dok putujemo menja način na koji ljudi odmaraju i rade.

Uštedite na troškovima – Rad na daljinu može vam pomoći da uštedite na troškovima koji bi u suprotnom smanjili budžet vašeg domaćinstva. Na primer, nećete imati troškove za gorivo svakodnevnim odlaskom na posao. Pored toga, možete eliminisati trošak plaćanja vrtića budući da ćete ostajati kod kuće sa decom.

Stvorite bolji balans između posla i privatnog života – Mogućnost kreiranja sopstvenog rasporeda rada u kombinaciji sa eliminacijom vremena putovanja do posla će vam ostaviti dodatnog vremena koje možete iskoristiti da se ponovo povežete sa porodicom ili istražite svoja interesovanja. To znači da ćete radom od kuće dobiti više radosti i imati manje stresa.

Izazovi rada od kuće

Ne dozvolite da vam vreme prođe uzalud – Kada počnete da radite na od kuće suočićete se sa gubitkom strukture koju pruža formalni radni raspored. Rad od kuće pruža mogućnost da radite kada vam to odgovara, ali to takođe znači da vrlo lako možete izgubiti kontinuitet i disciplinu koju ste prethodno stekli. Da ne biste propustili važne rokove, dobra je ideja da kreirate sopstveni raspored i da ga se strogo pridržavate.

Komunikacija će biti zahtevnija – Izgubićete tu pogodnost da skoknete do kancelarije svog menadžera i pitate nešto na brzinu. Ako ne odredite neko sredstvo komunikacije sa svojim kolegama i supervizorima, shvatićete da će vaša produktivnost opasti. Srećom, postoje aplikacije i usluge koje olakšavaju razmenu ideja i traženje uvida o postignutim rezultatima. Vrhunski softver za komunikaciju pomoći će vam da budete povezani sve vreme.

Motivacija se lako može izgubiti – Vremenom ćete pokupiti loše navike koje će uticati na vaše emocionalno zdravlje i vašu sposobnost da budete produktivni. Ako ste prestali da se tuširate i oblačite ujutru, ili ako razvijate druge navike koje negativno utiču na vašu produktivnost, vreme je da se motivišete. Zakažite popodnevnu šetnju, nađite se sa kolegom u vreme ručka ili ubacite jogu u svoju svakodnevnu rutinu kako biste sebi poboljšali dan.

 

 

Koliko ćete lako raditi od kuće, zavisiće od planiranja čitavog procesa. Ako odvojite dovoljno vremena da odaberete mesto za obavljanje svog posla i postavite strogu rutinu, nećete naići na bilo kakve izazove koji vas dele od ispunjavanja svojih ciljeva. U pokušaju prilagođavanja možete očekivati da ćete napraviti i poneku grešku, ali ćete na kraju doživeti rad od kuće ugodnim, praktičnim i manje stresnim.

 

 

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije