25.3 C
Belgrade
29.5 C
Zagreb
25 C
Sarajevo
06.07.2022.

Sicilija je prva na listi želja nakon izlaska iz karantina

IZDVAJAMO

Dok pretražujemo internet slikama Italije u potrazi za sledećom destinacijom, najčešće viđamo fotografije Krivog tornja u Pizi, rimskog Koloseuma i venecijanskih gondola, ali Italija je mnogo više od toga. Pored obale italijanske čizme nalazi se suncem okupana Sicilija, najveće i najegzotičnije ostrvo na Mediteranu.

 

 

Kako je Sicilija brzo reagovala na pandemiju koronavirusa, zatvaranje ostrva rezultiralo je relativno malim slučajevima obolelih u poređenju s drugim delovima Evrope, a dobra vest je da će Sicilija uskoro moći da dočeka međunarodne posetioce na svojim obalama. Svetlost koja se odbija od baroknih crkava, pogled na nepregledne vinograde, maslinjake i prozirno more, odlična hrana i vino, drevne ruševine i netaknuta priroda – Sicilija ima sve i slobodno se može reći da je san svakog zaljubljenika u putovanja.

Ako su vam tokom izolacije nedostajale zlatne plaže sa mekim peskom, plavim nebom, blistavim tirkiznim vodama i svežim mediteranskim plodovima mora, Sicilija bi definitivno trebalo da vam bude prvi odmor na koji ćete se uputiti po završetku pandemije.

Kristalno čisto more i plaže kao sa razglednice

 

Sicilija je prava Meka za ljubitelje plaža, sunčanja i vodenih sportova. Od netaknutih morskih rezervata, skrivenih uvala do kojih se može doći jedno brodom do baršunastih peskovitih plaža sa sitnim peskom i moćnih stenovitih formacija, obala Sicilije koja se prostire na 900 kilometara ima sve što vam je potrebno za savršen odmor.

 

 

Arheološka blaga

Ponoseći se svojom istorijskim nasleđem, Sicilija je pravi muzej na otvorenom i može se pohvaliti neprocenjivim arheološkim bogatstvom i živopisnim lokalitetima UNESCO-ve svetske baštine. Stari grci, rimljani, vizantinci, arapi, feničani, normani, francuzi i britanci, samo su neki od naroda koji su ostavili svoj pečat na ovom mediteranskom ostrvu koje je iznedrilo raskošno kulturno nasleđe i tradiciju.

Bez obzira da li želite da posetite barokne gradove u bojama meda, očuvane starogrčke hramove, normanske katedrale, vizantijske dvorce, rimske amfiteatre, kartaginske ruševine ili kupole oslikane arabeskama, bićete iznenađeni bogatstvom i raznovrsnošću sicilijanske arhitekture i istorije.

Raj za gastronome

Kao sinonim dobre hrane, ovo idilično ostrvo pored obale Italije ima jednu od najbogatijih i najraznovrsnijih kuhinja u Evropi, gde se jasno primećuju uticaji grčkih, španskih, normanskih, arapskih, turskih i severnoafričkih doseljenika.

Stari Grci doneli su artičoke, smokve i sireve od ovčjeg mleka, arapski doseljenici badem, patlidžan i citrusno voće, dok su Španci na zaslužni za čokoladu i paradajz. Čitava istorija Sicilije ogleda se u kasata torti -normani, arapi i španci doprineli su razvoju ove ukusne torte umotane u marcipan, premazane zaslađenim rikota sirom od ovčijeg mleka i ukrašene raznobojnim kandiranim plodovima. Ne zaboravimo i omiljeni dezert – hrskavo kremaste kanole punjene rikota sirom ili slatkim gustim kremom.

 

 

Izlet na Siciliji ne bi bio potpun bez isprobavanja lokalnih ostrvskih delikatesa poput svežih crvenih račića, morskih ježeva, inćuna, sabljarke, hobotnice koji se služe direktno s čamca, kao i pinjola, urmi, maslina i pistaća uzgajanih u podnožju Etne, najvišeg i najaktivnijeg vulkana u Evropi.

 

Vina kakva do sada niste probali

Sicilija ima toplu i suvu klimu tokom cele godine što je čini savršenom za vinogradarstvo i proizvodnju vina koja ima tradiciju dugu hiljadama godina. Ako uživate u degustaciji vina obavezno isplanirajte put do prostranih vinograda i vinarija svetske klase koje proizvode crvena vina punog ukusa, pitka cvetna bela i bogato obojena desertna vina.

I za kraj, jedna od najboljih stvari na Siciliji je njena autentičnost. Ovo egzotično ostrvo je danas sve ono što je nekada bila Italija – očuvani deo starog sveta koje je u današnje vreme teško naći.

 

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije