19 C
Belgrade
17.4 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
28.05.2022.

Vrtić Kaleidoskop – veseli arhitektonski projekat koji podseća na filmove Vesa Andersona

IZDVAJAMO

Jedinstveni vrtić kaleidoskop projekat je SAKO Architects studija i nalazi se u gradu Tianšui, u kineskoj provinciji Gansu. Sačinjen je od 483 komada obojenog polihromatsko stakla, dok su ovi šareni elementi takođe prisutni iznad staklenih vrata i prozora, rukohvata hodnika i stepeništa.

Uz malu pomoć prirodne sunčeve svetlosti ove boje stvaraju kaleidoskopski efekat u minimalističkoj zgradi.

 

 

Prirodna svetlost igra važnu ulogu u enterijeru. Filtrirajući se kroz zastakljeni svetlarnik, svetlost pada na polihromatsko staklo i stvarajući niz obojenih senki koje se preklapaju jedna na drugu otkrivajući potpuno nove nijanse. Tokom dana sunce se prolama kroz učionice vrtića, formirajući raznobojna svetla a uveče svetla iz unutrašnjosti isijavaju kroz prozore i tako stvaraju impresivan noćni prizor.

 

 

Zamišljen kao multifunkcionalni prostor, atrijum je projektovan za upotrebu tokom cele godine, opremljen sistemima za podno grejanje i klimatizaciju. Svaki otvor u vrtiću je lučno postavljen dok je centralni atrijum okružen ovalnim balkonima koji vode u odgovarajuće učionice.

 

 

Zvanično nazvan “Vrtić Kaleidoskop” predstavlja razigrani pejzaž gde se svetlost, oblici i boje susreću i stvaraju novi sopstveni svet. Ova dečja ustanova ima za cilj da postane nova znamenitost grada i fluidan prostor za decu koji podstiče kreativnost i osećaj solidarnosti.

 

 

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije