U Italiji se Aperol Spritz obično poslužuje kao aperitiv tokom italijanske verzije happy hour-a. Kombinuje se sa zabavnim, kreativnim zalogajima kako biste probudili svoja čula ukusa i pripremili se za bogat obrok koji sledi.
Aperol je u osnovi gorko narandžast liker iz severne Italije sa čak 11% alkohola (što je polovina Camparija, dobro poznatog aperitiva) i sadrži puno cvetnih i biljnih nota, blagu slatkoću i suptilne nijanse vanile. Mi ga posebno volimo zbog svoje bogate i živopisne, sunčano-narandžaste boje.
Aperol Spritz poslužen na kaldrmisanim ulicama Italije zahteva četiri osnovna sastojka – Aperol, prosecco, sodu vodu i zelenu maslinu, a mi vam danas predstavljamo zamrznutu i malo izmenjenu verziju ovog klasika. U pitanju je osvežavajuće piće koje se ispija tokom vrelog letnjeg dana i čini da osetite duh Lombardije u svojoj bašti. Sa živopisnim zalaskom sunca u nijansama narandžaste, ovaj Aperol Spritz frosé je visoko na našoj listi letnjih koktela i sigurni smo da ćete ga obožavati a sprema se u nekoliko jednostavnih koraka!
SASTOJCI:
– 350ml Aperola
– 350ml sok od pomorandže
– 1 šolja smrznutih jagoda (po želji)
– 1 boca (750ml) proseka ili šampanjca
– 1–2 šake leda
– Pomoranža + kriške grejpa, za dekoraciju
PRIPREMA:
– Zamrznite sok Aperola i pomoranže tako što ćete ih sipati u kalupe za led i ostaviti u zamrzivaču najmanje 4-6 sati.
– Zaleđene kocke ubacite u blender i dodajte smrznute jagode, prosecco (ili šampanjac) i led. Blendirajte dok smesa ne psotane glatka, do 30 sekundi.
– Garnirajte i uživajte! Sipajte u svoje omiljene čaše za koktel i ukrasite kriškama narandže i grejpa.
*Savet: Poslužite zaleđeni Aperol Spritz koktel uz antipasti, tradicionalno italijansko predjelo, poput suvog mesa, maslina, inćuna, artičoka, raznih sireva.