10.8 C
Belgrade
15.3 C
Zagreb
10.5 C
Sarajevo
17.10.2021.

Neodoljivi krostini sa pečenim višnjama i kozjim sirom – praznik za vaše čulo ukusa!

IZDVAJAMO

Obožavamo letnje koštunjavo voće i u njemu najviše uživamo dok je sveže ili kada ga ubacimo u slasne torte i kolače.  Ali da li ste znali da je podjednako ukusno ispečeno u rerni, kao dodatak osvežavajućim sezonskim salatama, ili čak na hrskavom hlebu i upareno sa svežim kozjim sirom?

Brusketi ili takozvani „krostini“ sa mešavinom slatko-ljutih ukusa sa pečenim voćem ili džemom naša je nova omiljena vrsta predjela. Oni su jednostavni za pripremu i tako ih je lako „osmisliti“ pomoću varijacija začina i sireva. Pečeno voće je jednostavan način da iskoristite bilo koje voće koje ste upravo pazarili na pijaci – brzo je, lako i ukusno.

 

 

Pečenje voća sa balzamiko sirćetom posebno otkriva prekrasnu boju višnje i pojačava njen ukus. Iako smo je do sada uglavnom degustirali kroz torte, sladolede ili voćne jogurte, moramo proznati da je pečena višnja pripremljena na ovaj način, uz krostini i kozji sir, savršeno predjelo koje vrlo lako može da se pretvori u laganu večeru, uz čašu rashlađenog belog ili roze vina!

 

 

Sastojci:

– 12 kriški bageta

– 4 kašike maslinovog ulja

– 1 šolja kozjeg sira (približno 1 kašičica po kriški bageta)

– 2 šolje višanja bez koštica

– 1 kašika sveže majčine dušice (plus za dekoraciju)

– 2 kašike likera od višnje / rakije ili sok (po želji)

– 2 kašike balzamiko sirćeta

– So i biber po ukusu

– Med i balzamiko glazura za serviranje

 

 

Priprema:

– Zagrejte rernu na 200°C

– U manju posudu poređajte višnje i prelijte ih sa 2 kašike maslinovog ulja, likerom od višnje (ukoliko ga koristite), balzamikom, majčinom dušicom, solju i biberom.

– Stavite kriške bageta na pleh i premažite sa preostale 2 kašike maslinovog ulja, a zatim na donjem stalku rerne prepecite baget.

– Dok se hleb tostira, prebacite višnje i sve njihove sokove iz posude na odvojeni pleh obložen papirom za pečenje i pecite zajedno s hlebom 5-7 minuta na gornjem stalku rerne, sve dok ne porumene.

– Izvadite oba pleha iz rerne i rasporedite približno 1 kašiku kozjeg sira na svaki krostini, a zatim preko dodajte 2-3 polovine višnje i ukrasite grančicom majčine dušice.

– Prelijte krostini glazurom napravljenom od meda i balzamika.

– Svaki krostini pospite prstohvatom soli i bibera i poslužite toplo.

Čik pokušajte da se zaustavite na jednom krostiniju! Prijatno!

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije