Obožavamo letnje koštunjavo voće i u njemu najviše uživamo dok je sveže ili kada ga ubacimo u slasne torte i kolače. Ali da li ste znali da je podjednako ukusno ispečeno u rerni, kao dodatak osvežavajućim sezonskim salatama, ili čak na hrskavom hlebu i upareno sa svežim kozjim sirom?
Brusketi ili takozvani „krostini“ sa mešavinom slatko-ljutih ukusa sa pečenim voćem ili džemom naša je nova omiljena vrsta predjela. Oni su jednostavni za pripremu i tako ih je lako „osmisliti“ pomoću varijacija začina i sireva. Pečeno voće je jednostavan način da iskoristite bilo koje voće koje ste upravo pazarili na pijaci – brzo je, lako i ukusno.
Pečenje voća sa balzamiko sirćetom posebno otkriva prekrasnu boju višnje i pojačava njen ukus. Iako smo je do sada uglavnom degustirali kroz torte, sladolede ili voćne jogurte, moramo proznati da je pečena višnja pripremljena na ovaj način, uz krostini i kozji sir, savršeno predjelo koje vrlo lako može da se pretvori u laganu večeru, uz čašu rashlađenog belog ili roze vina!
Sastojci:
– 12 kriški bageta
– 4 kašike maslinovog ulja
– 1 šolja kozjeg sira (približno 1 kašičica po kriški bageta)
– 2 šolje višanja bez koštica
– 1 kašika sveže majčine dušice (plus za dekoraciju)
– 2 kašike likera od višnje / rakije ili sok (po želji)
– 2 kašike balzamiko sirćeta
– So i biber po ukusu
– Med i balzamiko glazura za serviranje
Priprema:
– Zagrejte rernu na 200°C
– U manju posudu poređajte višnje i prelijte ih sa 2 kašike maslinovog ulja, likerom od višnje (ukoliko ga koristite), balzamikom, majčinom dušicom, solju i biberom.
– Stavite kriške bageta na pleh i premažite sa preostale 2 kašike maslinovog ulja, a zatim na donjem stalku rerne prepecite baget.
– Dok se hleb tostira, prebacite višnje i sve njihove sokove iz posude na odvojeni pleh obložen papirom za pečenje i pecite zajedno s hlebom 5-7 minuta na gornjem stalku rerne, sve dok ne porumene.
– Izvadite oba pleha iz rerne i rasporedite približno 1 kašiku kozjeg sira na svaki krostini, a zatim preko dodajte 2-3 polovine višnje i ukrasite grančicom majčine dušice.
– Prelijte krostini glazurom napravljenom od meda i balzamika.
– Svaki krostini pospite prstohvatom soli i bibera i poslužite toplo.
Čik pokušajte da se zaustavite na jednom krostiniju! Prijatno!