6 C
Belgrade
5.6 C
Zagreb
6.6 C
Sarajevo
05.12.2022.

Najbolji kućni lek za opekotine od sunca nalazi se u vašoj kuhinji!

IZDVAJAMO

Opekotine od sunca nimalo nisu prijatne i mogu biti neverovatno bolne. Međutim, postoji način da ublažite bol i sprečite trajnu štetu zahvaljujući sastojku koji uvek imate u svom kuhinjskom ormariću – medu.

Možda će vam zvučati čudno kako se med može koristiti za bilo šta drugo osim za zaslađivanje hrane i pića, ali med se vekovima koristi kao kućni lek za probleme kože kao što su opekotine od sunca. Studija objavljena u februaru ističe kako med deluje kao prirodno antibakterijsko, protivupalno, antioksidans i dezinfekcijsko sredstvo kada se primenjuje lokalno. Prema ovoj studiji, med može delovati bolje od nekih antibiotskih krema na način da ubrza zarastanje kože, smanji infekciju i ublaži bol.

 

 

Autori studije su takođe primetili da manuka med, koji proizvode pčele na Novom Zelandu, ima sve ove korisne faktore u nešto većoj koncentraciji. Ovaj dragoceni med sa UMF faktorom pokazao je iznenađujuće rezultate u kliničkim ispitivanjima, a upotrebljava se u lečenju opekotina trećeg stepena.

Međutim, u lečenju sunčanih opekotina možete koristiti bilo koji med koji vam je pri ruci. Ovo zlato iz tegle vlaži kožu dok je leči a takođe obezbeđuje sve hranjive sastojke potrebne za obnavljanje oštećenog tkiva. Nakon samo jednog dana nanošenja meda primetićete da crvenilo potpuno nestaje. Med možete ostaviti da deluje koliko god dugo želite, i onog trenutka kada osetite olakšanje samo ga isperite.

 

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije