5.8 C
Belgrade
4.9 C
Zagreb
6.6 C
Sarajevo
06.12.2022.

IKEA želi da dizajnirate vaš lični dom za pčele!

IZDVAJAMO

Pčele su od vitalnog značaja za život na planeti Zemlji, a trećina onoga što jedemo zavisi od ovih užurbanih insekata. Međutim, zbog ljudskog uticaja, ovi marljivi insekti su u opasnosti od izumiranja jer smo nenamerno uništili njihove domove i prirodna staništa prilikom izgradnje sopstvenih domova, gradova i uređenja naših vrtova.

IKEA i Space10 udružili su snage sa tehnološkom kompanijom Bakken & Bæck i uputili otvoren poziv svima da pčelama daju dom kakav zaslužuju i pobrinu se za opstanak planete Zemlje. 90% svih pčela su solitarne pčele i, kao što ime kaže, žive same, a ne u kolonijama. Poznata kao sjajni oprašivač, solitarna pčela može samostalno obezbediti onoliko oprašivanja koliko i 120 pčela. Ove pčele ne žive u složenim košnicama, i umesto toga, sve što im treba su male rupe za odlaganje polena, polaganje jaja i zaštita od vremenskih uslova i vlage.

 

Bee Home je open-source projekat koji omogućava bilo kome i bilo gde da dizajnira, prilagodi i napravi košnicu koji podržava ove najznačajnije oprašivače. Svrha ovih pčelinjih domova je da obezbedi pčelama mesto za život, i na taj način pomognu cvetnim biljkama (uključujući trećinu sopstvenih zaliha hrane) da opstanu. Posetioci vebsajta www.beehome.design mogu da naprave sopstveni dom za pčele u samo nekoliko minuta. Sve što treba da uradite je da odaberite veličinu, stil i mesto gde biste postavili košnicu, kao što su krov, balkon ili bašta. Kada završite, možete da preuzmete svoje personalizovane fajlove dizajna sa uputstvima o tome kako da napravite svoju jedinstvenu košnicu. Jednom kada je sastavite, postavite svoju novu kreaciju okrenutu jutarnjem suncu, posadite cveće u svom lokalnom kraju kako biste pomogli pčelama i inspirišite druge da na krajnje razigran i dostupan način reše ovaj globalni problem.

 

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije