11.7 C
Belgrade
5.7 C
Zagreb
5.8 C
Sarajevo
08.05.2021.

„Parc de la Distance“ – Zeleni lavirint dizajniran za socijalno distanciranje na otvorenom

IZDVAJAMO

U jeku pandemije koronavirusa, pandemije brojni javni parkovi i vrtovi širom sveta, poput Šenbruna ili Belvederea u Beču, zatvorili su svoje kapije za posetioce, ali da li ste se zapitali kako bi izgledao park uređen prema pravilima propisanog fizičkog distanciranja?

Austrijski studio Precht dizajnirao je park sličan lavirintu predviđenom da omogući ljudima da budu na otvorenom, a da u isto vreme održavaju socijalnu distancu. 

„Parc de la Distance“ predstavlja odgovor Prechtovog studija na poziv za projekte zauzimanja praznog prostora u Beču, ali kako su pandemija, buka i stres globalni problemi, smernice ovog originalnog projekta primenjive su u bilo kojem gradu širom sveta.

 

Autrijski studio zamislio je park koji omogućava ljudima da šetaju a da pritom održavaju svoju udaljenost tokom trenutnog perioda pandemije. Dizajn parka zasnovan je na formi otiska prsta i imaće niz staza koje su podeljene živim ogradama širokim 1,5 metra. Ovaj jedinstevni dizajn omogućava posetiocima da istovremeno koriste različite staze a da su u svakom trenutku na sigurnoj fizičkoj udaljenosti jedni od drugih. Poput lavirinta, staze ovog parka su paralelne i nikada se ne susreću, a svaka pojedinačna maršruta dugačka je oko 600m, što je oko 20 minuta hoda. Visina sadnica varira kako bi se postigla dinamika i efekat različitih nivoa čitavog zelenog kompleksa.

Ovaj park, idealan je za sve koji žele da zadovolje potrebu za samoćom i tišinom, u nemiru i stresu javnih prostora širom gradova u kojima socijalna distanca može postati nova norma. 

“Vodili smo se idejom stvaranja privremene izolacija od javnosti, mesta idealnog za trenutke razmišljanja, meditacije i sjedinjavanja sa prirodom”

objašnjavaju nam dizajneri studija Precht. 

U nastavku pogledajte kako bi social distancing park mogao izgledati ukoliko bi se uspešno realizovao.

 

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije