Da li znate šta se desi sa robom koja vam se ne dopada i koju vratite za vreme praznika?

od Imaginarijum 0

Vreme praznika nas sve asocira na odluke, ali i poklone.  Novogodišnji paketići za decu definitivno su na prvom mestu, i oko njih se unapred pripremamo. Na zapadu novogodišnja šoping manija uveliko traje, redovi na kasama su sve duži, dok su kod nas ljudi malo opušteniji, jer imamo još uvek vremena da se aktiviramo, ukoliko želimo nekoga da iznenadimo.

Međutim, uvek postoji ono ali, pa ne znamo da li ste znali šta se dešava oko vas ukoliko neki od poklona nekome ne odgovara. Baš taj džemper koji ste kupili baki u sivoj boji, ali se njoj ne dopada pa ste odlučili da ga ipak zamenite za crveni, ali u crvenoj boji više nema njenog broja i ne preostaje vam ništa drugo nego da ga vratite. Tu su i prekratki rukavi, dugačke nogavice i mali brojevi obuće. Sve te stvari na Zapadu se vraćaju, a odnedavno je to postala praksa i kod nas.

Na osnovu podataka koje su izvučene iz istraživanja, stvari koje budu vraćene u toku praznika,  dostižu čak 100 milijardi dolara! Bizarno, zar ne?

I to nije sve. Kompanija UPS koja se bavi isporukom, procenila je da će ove sezone biti vraćeno 1,9 miliona paketa, 26% više nego prethodne godine, a samo 10% stvari će moći da bude vraćeno u prodaju ukoliko bude u očuvanom stanju.  Neke od stvari budu prodate second hand radnjama ili se usmeravaju na sajtove za korišćenu robu. Ukoliko se nijednim kanalom ova roba ne vrati u prodaju,  ona završava na otpadu i misli se da će ove sezone biti tako sa 2 milijarde tona garderobe. Ogromna brojka, priznaćete!

Na kraju, niko od ne razmišlja šta se desi sa robom koju vratimo i koja nam nije odgovarala, prosto samo smo srećni što smo uspeli da rešimo našu stranu problema, dok nas posledica sa druge strane ne pogađa. Ili možda ipak malo? Istraživanja u Americi pokazuju, da ova vraćanja prouzrokuju milione tona ugljen dioksida izbačenih u atmosferu. Kod nas? Bolje da ne pitamo!

Autor:Marija Maksimović

Foto: Pixabay

Share This: