6.7 C
Belgrade
6.3 C
Zagreb
5 C
Sarajevo
19.04.2021.

Kako je jedan petak postao crn i šta se krije iza njegove priče?

IZDVAJAMO

Petak je juče imao dupli razlog za slavlje. Ne samo da je najomiljeniji dan u nedelji većine, već je i razlog da se ta većina okuplja i hrli u prodavnice koje su u njihovu čast oborile cene. Ipak, mnogi ljudi nisu upoznati sa ovim poznatim fenomenom i razlogom kako je uopšte nastala hajka oko njega.

Ustvari, ovaj termin od samog početka nema nikakve veze sa šopingom, rasprodajama, ili procentima. Nastanak Crnog petka(the Black Friday!)  vezuje se za finansijsku krizu koja je zadesila dva Wall Street finansijera Džima Fiska i Džeja Golda. Džim i Džej su kupili  značajnu količinu američkog zlata u nadi da će njegova cena porasti i da će biti u stanju da ga prodaju za veći profit.Međutim, na petak, 24.septembra 1869.godine dolazi do slamanja američkog zlatnog tržista, a akcije ova dva igrača stavile su ih na bankrot.

Američki magazin Filaton 1966. godine izbacuje jedan od oglasa u štampu, u kojem termin crni petak postaje još aktuelniji. Krajem 80-tih postaje poznat širom cele zemlje, a prodavci su ga brzo povezali za prodaje nakon praznika.

Njujorška prodavnica Macy je prva koja je reklamirala kupovinu posle Dana zahvalnosti, 1924,. Ovaj dan je ostao popularan čak i za vreme Velike Depresije, a predsednik Frenklin D. Ruzvelt doneo je tada odluku da pomeri za nedelju dana ranije Dan zahvalnosti, u nadi da će prodaja podstaći američku ekonomiju. Neki su taj potez nazvali “Franksim”.

Danas je ovaj termin zavladao širom sveta, a u Americi je jedan od najvećih događaja godine, kada mnoge radnje smanjuju svoje cene i dižu pomamu na svoje proizvode.  Prema analiziranim 80-100  američkih firmi na vrhu, Adobe Analytics pronašao je da na dan Crnog petka najveća potrošnja 2018. iznosila čak 6.200.000.000$, a da je 200.000.000$ išlo na tehnologiju, konkretno pametne telefone.

FunFact: Da li ste čuli da je kupovina tehnologije online poznatija kao Cyber Monday u Americi, prošle godine ostvarila veću zaradu od Crnog petka i to čak 7.900.000.000$?

U narednim danima saznaćemo kakvu je zaradu doneo ovogodišnji Crni petak, a do tada uživajte u popustima!

Marija Maksimović

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije