6.7 C
Belgrade
6.3 C
Zagreb
5 C
Sarajevo
19.04.2021.

Super vodič za dekorisanje dečije sobe!

IZDVAJAMO

Dekorisanje dečije sobe može da predstavlja izazov za roditelje, s obzirom na to da soba često “raste” zajedno sa mališanima, prateći njihov fizički i psihički razvoj. Dekoracija dečije sobe zavisi i od uzrasta dece, jer roditelji imaju punu slobodu ali i odgovornost da ukrašavaju sobu svoje dece u njihovom mlađem uzrastu.
Bilo da su u pitanju kvalitetni minky prekrivači za vašu bebu, dekor iz nekog crtanog filma za starijeg mališana ili radni sto za novopoečenog školarca, maštovite ideje koje su u skladu sa afinitetima deteta ili koje su prijatne za bebe igraju važnu ulogu u izgledu sobe vašeg deteta. U nastavku teksta predstavljamo vam vodič za dekorisanje dečije sobe.


Boja zidova kao dekor dečije sobe
Bilo da su u pitanju dekorativne tapete ili krečenje sobe, boja zidova predstavlja dekor dečije sobe koji može da bude veoma maštovit i da stvori prijatno okruženje za mališana. Tematski motivi poput džungle, Diznijevog carstva ili zvezdanog neba, samo su neki od predloga da se vaše dete oseti prijatno u svojoj sobi.
Kao osnovni zadatak koji se nameće prilikom dekorisanja soba jeste taj da dete zavoli svoju sobu kao prostor u kom provodi dobar deo dana. Zbog toga što bela boja često odaje utisak sterilnosti i hladnoće, preporučuje se da boja zidova odiše svetlijim motivima ili kombinacijom dve ili više pastelnih boja.


Kod izbora tapeta, važan je i proces uvažanja želja deteta, ukoliko je ono dovoljno odraslo da shvata šta želi ili da makar pokaže i najmanji znak inicijative. Ovo može da bude zabavan zadatak koji će istovremeno kod deteta probuditi osećaj odgovornosti jer će od njih samih zavisiti kako će soba da izgleda.
Tapete mogu tematski da se uklapaju u celinu ostatka sobe, pa je tako nota u kojoj su oslikane bude kompatibilna sa nameštajem u sobi. Soba može da liči na pravu avanturu ukoliko tapete prikazuju neki animirani lik, a u sobi se pored toga nalazi i neki detalj sa istom tematikom. Time se dete komforno oseća u sopstvenoj sobi, među poznatim stvarima i oseća se prijatno u toj prostoriji.


Prirodno osvetljenje kroz maštovito dekorisanje dečije sobe
Kao što smo već rekli, kod odabira boje zidova, važno je povesti računa o senzibilitetu deteta, ali i pravoj kombinaciji boja. Jarke boje imaju tendenciju da prostor čine manjim i toplijim, pa je tako bolje odabrati naradžastu ili žutu nijansu, umesto svetloplave ili zelene. Pored toga, važan faktor kod dekorisanja dečje sobe predstavlja i osvetljenje.
Dečija soba često može da bude simbol carstva mališana i siguran kutak pa je, stoga, važna stavka svake dečije sobe kvalitetno prirodno osvetljenje. Dobar protok dnevne svetlosti je povoljan izvor vitamina D i utiče na atmosferu u samoj sobi, a važno je pomenuti da je i kvalitetno noćno osvetljenje važan faktor dečije sobe.


Maštovite dekoracije za dečiju sobu – nameštaj, igračke i krevet
Dečija soba može da bude i odraz dečje kreativnosti, pa su tako maštovite dekoracije za dečiju sobu odličan stimulans da se ta kreativnost izrazi na pravi način. Bilo da je u pitanju nameštaj, odnosno sto za crtanje ili slikanje, kutak sobe za sklapanje slagalice ili druge interaktivne zanimacije, ili su u pitanju igračke koje podstiču kognitivne sposobnosti kod deteta, maštovite dekoracije sobe utiču na pravilan razvoj vašeg mališana.


Na taj način, dete u svojoj sobi može dodatno da neguje neki talenat koji poseduje ili da se, usred igre, zainteresuje za neku od zanimljivih aktivnosti koja se nalazi u toj prostoriji. Pored samog nameštaja i igračaka, krevet mališana može da bude izabran u maštovitom duhu, pa tako vaše dete može da spava u imitaciji automobila, brodića ili magičnog zamka.
Prilikom izbora nameštaja za dečiju sobu, preporuka je da komadi nameštaja – kreveti, ormani, police i ostalo, budu napravljeni od prirodnih materijala koji ne mogu negativno da utiču na zdravstveno stanje deteta. Pored toga, materijali od drveta duže traju i mogu se iznova farbati u novu boju i time osvežavati prostor u kom se vaš mališan nalazi.
Odabir nameštaja, igračaka i kreveta nije važan samo zbog estetskog osećaja i sa stanovišta kvalitetne opreme. Takođe, važno je voditi računa o bezbednosti deteta unutar same prostorije, odnosno dečije sobe, pa je tako poželjno da se izbegava nameštaj sa zašiljenim ili staklenim detaljima.


Tepih kao ideja za dekorisanje dečije sobe
S obzirom na činjenicu da deca obožavaju da se igraju na podu svoje sobe, tepih je odlična ideja za dekorisanje dečije sobe. Pored zaštitne uloge, koja se odnosi na to da dete čuva od hladnoće, tepih može da bude i interaktivan sadržaj koji će vaše dete voleti kao dekor svoje sobe.
Kod odabira tematske sobe, jedna od stvari koja može da posluži kao ideja za dekorisanje dečije sobe jeste i dečiji tepih. Bilo da je u pitanju tema tropskog ostrva u kojoj tepih može da bude zelene boje pa da simbolizuje kopno ili, pak, žute boje pa da predstavlja kovčeg sa zlatom, ili je u pitanju mrežasta ležaljka ispod koje se nalazi dekorativni tepih čupavac, ovo je jedan od važnih aspekata u dekorisanju dečije sobe.
Dekorisanje dečije sobe često može da bude zabavan zajednički projekat roditelja i deteta, ali je pored estetskih kategorija, često potrebno zadovoljiti kriterijume interaktvnosti i sigurnosti deteta. Baš zato je dekorisanje dečije sobe spoj maštovitosti, praktičnosti i avanture koja odiše zabavom i bezbrižnošću.

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije