19.6 C
Belgrade
16.5 C
Zagreb
13.8 C
Sarajevo
28.03.2024.

Tri predloga za ručak koji će se praktično sam pripremiti!

IZDVAJAMO

Ručak je izuzetno važan deo ishrane, a iako bi morao da bude pun hranljivih sastojaka, mnogi se, u nedostatku vremena, odlučuju za brzu hranu koja je neretko izuzetno loša i puna ugljenih hidrata, a sa nedostatkom vitamina i minerala.

Mnogo je onih koji bi rado pripremili sebi zdraviji ručak ali za to nemaju vremena. Međutim – greše, jer postoje recepti koji su izuzetno laki, a u nastavku teksta saznaćete 5 predloga za ručak koji će se praktično sam pripremiti.

Salata sa tunjevinom – zdrava i odlično zasiti

Tunjevina je puna proteina, minerala i omega 3 nezasićenih kiselina, a vrlo je pristupačna i može se kupiti u konzervi, ne zahteva nikakvu posebnu pripremu. Salata je, s druge strane, odličan način da osvežite obrok i unesete vitamine koji su vam potrebni. Iako tunjevinu i salatu možete jesti i odvojeno, vrlo je lako spojiti ih i dobiti odličan obrok za vrlo malo vremena.

Sve što Vam je potrebno za ovaj obrok su: konzerva tunjevine, zelena salata ili rukola, krastavac i paradajz. Operite povrće, ono što treba i oljuštite, a zatim i isecite. Sipajte u posudu kojoj ćete dodati konzervu tunjevine.

Povrća, naravno, možete da dodate po želji i potrebi –  u ovoj salati može se naći i šargarepa, bebi spanać, kukuruz, celer, đumbir… Salati čak ne treba ni dresing jer je tunjevina već u ulju, ali ako želite da zakiselite –  dodajte sirće, a možete i začine po želji. Za najjednostavniju varijantu salate neće vam trebati ni 10 minuta, a odlično će vas zasititi!

Testenina sa paradajzom i sirom – brza italijanska kuhinja

Testenine su rado viđene na trpezama širom sveta, a mogu se praviti uz najrazličitije soseve. Od lakših do najtežih, ovi sosevi zahtevaju kraću ili dužu pripremu, a aparati koji pomažu pri kuvanju olakšaće vam pripremu obroka. Pošto vam dajemo predloge lakih obroka, ovde ćemo navesti i jedan od najlakših soseva za pripremu.

Sos od paradjza, na primer, vrlo je lako napraviti. Za testeninu sa paradajzom i sirom potrebne su vam (za dvoje): 500 gr testenine, 300 ml pasiranog paradajza i 150 gr kačkavalja. Naravno, možete dodati i ostale sireve, začine i slične namirnice po želji.

Za testeninu možete koristiti sve vrste pasti i špageta. Ako ste za zdraviju varijantu, preporučujemo da se opredelite za testenine od integralnog brašna, koje će Vas jednako zasititi, a sličnog su ukusa.

Pasirani paradajz možete spremiti u dubljem tiganju ili loncu koji ste prethodno premazali uljem, a dodajte mu začine po želji.

Testenine skuvajte, ostavite da se malo rashlade, a zatim prelijte sosom od pasiranog paradajza. Ako volite istopljeni kačkavalj, dok su vruće, na testenine ga i narendajte. Obrok je spreman za manje od 15 minuta, a ostale namirnice i začine možete dodavati po svom ukusu i želji. Naravno, ovo nisu jedine testenine koje brzo i lako možete pripremiti – varijacija je bezbroj!

Pileći file sa povrćem – zdrav, brz i preukusan obrok

Pileći file popularan je zbog male koncentracije masti, a velike proteina i minerala. Piletina je meso koje se najčešće preporučuje od strane nutricionista, a vrlo se lako priprema. Prži se na srednjoj temperaturi, a biće gotov već za 10ak minuta.

Dok pržite pileći file belog mesa, u isto vreme možete da stavite lonac sa povrćem na kuvanje na tihoj vatri. Povrće odaberite po svojim željama – to mogu biti krompir, spanać, brokoli, šargarepa – šta god želite.

Videćete da je skuvano kada lako kroz njega možete probosti viljušku, a da na njoj ne ostaju ostaci povrća. Začinite mesto i povrće po želji, a ako imate još par minuta vremena, pripremite i brzu salatu. Prijatno!

Ovi obroci su izuzetno laki za pripremu, a uživaćete tokom jela, jer su vrlo ukusni i fini. Sem toga, svaki od ovih obroka možete napraviti takvim da budu baš po vašem ukusu, zahvaljujući začinima.

Ni za jedan od ovih obroka neće vam trebati duže od 15 minuta pripreme, a kuvanjem ćete poboljšati kvalitet ishrane, a samim tim i života! Sem toga, vremenom ćete se izveštiti, pa će vam i za komplikovanije obroke trebati sve manje vremena.

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije