Opijajuće ledeno savršenstvo: zamislite spoj sladoleda i Bailey’s likera!

od Imaginarijum 0

Sladoled je jedna od omiljenih poslastica i osveženja u letnjim danima. Ovde nećemo da raspravljamo o ukusima, sve je stvar ličnog afiniteta, ali predstavićemo vam jedan novi ukus koji bi mogao da vas oduševi. Radi se, naime o spoju kremastog sladoleda i likera Bailey’s.Probali smo ga i … Nećemo vam otkriti koliko je fantastičan ukus, moraćete sami da ga okusite.

Ukoliko želite sami da napravite sličan sladoled, dajemo vam recept. Odvojite jednu šolju za meru i oko 15 minuta za pripremu, a za 4 sata ćete moći da probate svojih ruku delo.


Potrebni sastojci:

1 šolja pavlake

1 šolja punomasnog mleka

½ šolje belog šećera

½ šolje braon šećera

2 šlag krema

½ šolje Bailey’s likera

1 kašičica ekstrakta vanile

Uputstvo:

1. Umešajte zajedno pavlaku, punomasno mleko, beli šećer i smeđi šećer u velikoj posudi sa električnim mikserom na srednjoj brzini dok se šećer ne rastvori.

2. Dodati šlag krem i vanilin ekstrakt u smešu i mešati sve dok ne bude glatko.

3. Sipajte smešu u posudu i zamrznite je.

4. Kada se delimično smrzne, naspite željenu količinu likera u sladoled i vratite ga u zamrzivač, još najmanje 4 sata.

Pre nego što iznesete sladoled pred goste, stavite par zrna kafe na vrh kao dekoraciju i uživajte!

Mali istorijat sladoleda

 

Cafe Procope Pariz

Poznato je da poreklo sladoleda doseže do kraja drugog veka pre naše ere, iako ne postoji tačan datum otkrića niti se navodi njegov pronalazač. Međutim, postoje zapisi da je još Aleksandar Veliki uživao u snegu i ledu u koji bi se dodavao med i nektar. Tokom rimskog carstva, Neron Klaudije Cezar ( 54-86g.n.e.) često je slao sluge u planine po sneg, koji je mešan sa voćem i sokovima.

Preko hiljadu godina kasnije, Marco Polo se vratio u Italiju sa Dalekog istoka sa receptom koji je sličan onome što se sada zove šerbet. Istoričari procenjuju da se ovaj recept razvio u sladoled negde u 16. veku. Izgleda da je Engleska otkrila sladoled istovremeno ili možda i ranije nego Italijani. “Cream Ice”, kako se zvao tada, redovno se pojavljivao na stolu Čarlsa I tokom 17. veka. Katarina de Mediči je predstavila sličan smrznuti desert Francuskoj, kada je 1553. godine postala supruga Henrija II, kralja Francuske. Tek 1660. godine taj sladoled bio je dostupan široj javnosti Francuske. Sicilijanac Prokopio je predstavio recept za mešanje mleka, pavlake, putera i jaja u „Cafe Procope“, prvom kafiću u Parizu i od tada želja za ovim osveženjem ne prestaje.

 

Foto: cafe Procope

Share This: