Portushome: Seoska kuća za odmor ušuškana u brdima jezera Balaton

od Imaginarijum 0

Studio “Barna Architects” iz Budimpešte nedavno je završio izgradnju prostrane seoske kuće smeštene u naselju Dorgicse, u srcu Balatonskih brda. Prostor od 90 kvadratnih metara koji je nazvan Portushome Guesthouse karakterišu strukturni atributi koji su istovremeno moderni i rustični,  dok su glavne teme koncepta bile povratak prirodi i stvaranje jedinstvenog relaksirajućeg iskustva za posetioce.

Primarni zadatak dizajna bio je stvoriti gostinsku kuću koja je povezana sa lokalnim okruženjem i koja pruža izvornu atmosferu uz upotrebu modernih arhitektonskih elemenata. Sekundarni zadatak bio je stvoriti prostor za terasu koja je u vezi sa enterijerom i može biti jedna od glavnih prostorija u kući. Cilj geometrije i korišćenje tradicionalnih materijala za potrebe izgradnje ovog zdanja bio je povezivanje dizajna sa lokalitetom ne narušavajući pritom prirodni ambijent. 

Samonosiva drvena struktura vidljiva je na spoljašnjim i unutrašnjim delovima kuće i obezbeđuje ritam i raspored fasadnog sistema, a budući da je povezana sa transparentnim vratima i prozorima, kuća ima puno prirodnog svetla dok se njena arhitektura besprekorno uklapa sa okolnim prirodnim okruženjem. 

Da li ste i vi počeli da maštate o malom vikend bekstvu do ovog bajkovitog mesta?

 

 

 

 

 

 

 

Miona Todorović

Foto: Hypebeast

 

 

Share This: