Novi Sony RX10 IV fotoaparat – brzina i preciznost u jednom uređaju

od Imaginarijum 0

Kompanija Sony predstavila je novi RX10 IV fotoaparat (DSC-RX10M4), vodeći model cenjene Cyber-shot® RX10 serije. Objedinjujući najbrže svetsko auto focus vreme od 0.03 sekunde i mogućnost kontinuiranog fotografisanja do 24 fps sa punim AF/AE praćenjem i 315 AF tačaka fazne detekcije, ovaj model staje rame uz rame sa najbržim profesionalnim fotoaparatima sa prilagodljivim objektivima. Sa izuzetno svestranim 24-600mm F2.4-F4 ZEISS® Vario-Sonnar T* objektivom, novi RX10 IV model pruža jedinstvenu kombinaciju pokretljivosti i brzine za entuzijaste i profesionalce koji traže ultimativno „sve u jednom“ rešenje.

Impresivni RX10 IV fotoaparat opremljen je sa najnovijim 1.0-inčnim 20.1 MP Exmor RS CMOS složenim senzorom slike sa DRAM čipom i moćnim BIONZ X™ procesorom za sliku, kao i LSI prednjim delom. Ove ključne komponente zajedno omogućuju maksimalni efekat brzine rada i performansi, obezbeđujući najviši mogući kvalitet slike i video snimaka u dometu objektiva od 24-600mm.

Sony_fotoaparat_RX10 IV_01 

Brzo fokusiranje – brzo fotografisanje

Prvi u RX10 seriji fotoaparata kompanije Sony, model RX10 IV poseduje Fast Hybrid AF sistem koji kombinuje odgovarajuće prednosti u pogledu 315 AF tačaka fazne detekcije, koje pokrivaju približno 65 odsto senzora i AF detekcije kontrasta, omogućavajući zaključavanje fokusa u svega 0.03 sekunde. Munjevitu brzinu fokusiranja dopunjuje i široki opseg objektiva od 24-600mm, za beleženje fotografija sa zapanjujućim nivoom detalja i jasnoće.

Osim toga, po prvi put u Cyber-shot fotoaparatu, RX10 IV model koristi High-density Tracking AF tehnologiju, koja je ranije bila dostupna u samo nekoliko odabranih serija fotoaparata kompanije Sony sa zamenljivim objektivima. Ova napredna tehnologija, koncentriše AF tačke oko objekta, kako bi poboljšala tačnost i preciznost fokusa, omogućavajući fotografisanje čak i najnepredvidljivijih subjekata u pokretu, poput sportista i ptica u letu.

Model RX10 IV poseduje i ultra-brzi okidač protiv distorzije (Anti-Distortion Shutter), sa maksimalnom brzinom fotografisanja od 1/32000 sekunde, koja smanjuje efekat „roletne“, koji se najčešće ispoljava kod objekata koji se brzo kreću. Takođe, omogućeno je nečujno fotografisanje u svim režimima, uključujući i kontinuirano snimanje velikom brzinom, čak i kada je uključen elektronski zatvarač, dok je korisniku na raspolaganju i mehanizam automatskog zatvarača.

Sony_fotoaparat_RX10 IV_02

ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-600mm F2.4-F4 objektiv

Još jedna odlika ovog fotoaparata je 24-600mmiv ZEISS® Vario-Sonnar T* objektiv, karakterističan po maksimalnom otvoru od F2.4-F4.0, koji omogućava odličan kvalitet slike kroz čitav opseg zuma, sve do ultratelefoto opsega. To podrazumeva izvanredni ED (ultra smanjenu disperziju) stakleni element i ED asferična sočiva radi smanjivanja hromatske aberacije, kao i ZEISS® T* premaz, kako bi se smanjio efekat „bljeska“ i zamućenja.

 

Profesionalno video snimanje

RX10 IV predstavlja najnoviju Cyber-shot RX kameru koja nudi prednosti 4K (QFHD 3840 x 2160) snimanja filma, dok njegov Fast Hybrid AF system ostvaruje približno dva puta veću brzinu fokusiranja u poređenju sa svojim prethodnikom RX10 III.

 Unapređeno rukovanje i podešavanje fotoaparata

Novi RX10 IV poseduje poseduje najnoviji 3.0 – inčni 1.44M LCD ekran sa Touch Focus i Touch Pad funkcijama – još jednu novinu u Cyber-shot RX seriji – za brzo i jednostavno fokusiranje, kao i WhiteMagic™ tehnologiju koja obezbeđuje da LCD prikaz bude svetao i čist, čak i u najnepogodnijim uslovima spoljašnjeg osvetljenja. Osim toga, fotoaparat je opremljen XGA OLED Tru-Finder tražilom sa približno 2,35 miliona tačaka koje omogućavaju visoki kontrast, verodostojan prikaz slike i playback funkciju. Na raspolaganju su i trostruki prstenovi objektiva za potpuno nečujno zumiranje i fokusiranje prilikom upotrebe, što ovaj aparat čini idealnim i za snimanje video materijala.

Kako bi se unapredilo rukovanje fotoaparatom, dodata je i funkcija „My Menu”, koja nudi 30 najčešće korišćenih opcija menija, prilagođenih svakom pojedinačnom korisniku. Meniji su označeni bojama za lakše prepoznavanje i navigaciju, a uveden je i novi Movie Settings meni za poboljšanje ukupnog kvaliteta snimanja video zapisa.

RX10 IV model je otporan na prašinu i vlagu[xi], i Wi-Fi®, NFC™ i Bluetooth® kompatibilan. Ovaj uređaj će biti dostupan na našem tržištu od sredine oktobra. Više detalja o samom proizvodu dostupno je na linku.

 

 

 

 

 

Share This: