6.1 C
Belgrade
7.2 C
Zagreb
8.8 C
Sarajevo
19.03.2024.

Top 5 detalja koji će savršeno upotpuniti vaš dom!

IZDVAJAMO

Moderan nameštaj, efektni kuhinjski elementi i dominantne boje u prostorijama u najvećoj meri određuju izgled doma, ali nije novost da upravo detalji daju poseban pečat svakom enterijeru. Samo nekoliko efektnih sitnica na vašim policama može da izmeni izgled prostorije, a sve što vam je potrebno za ovakvo osveženje jeste malo kreativnosti i dobra ideja. U nastavku teksta predlažemo moguće kombinacije detalja koje će vašem domu dati potpuno novi, osvežavajući izgled.#1 Osvežite svoj zid zanimljivom slikom na platnu

Možda još uvek nije vreme za krečenje, ali kvalitetno umetničko delo uvek može da zameni staru sliku na vašem zidu. Izrada slika na platnu je vrlo cenjena tehnika, a ovakve slike su rasprostranjene i vrlo pristupačne. Izaberite motive koji odgovaraju atmosferi vašeg doma, a ukoliko se odlučite za više manjih primeraka, zidna lampa uz slike će takođe biti odličan dodatak.

Na ovaj način ćete dobiti pravi umetnički zid koji će vašoj prostoriji pružiti novu čar.

Ukoliko se uz ovaj zid već nalazi i neka zanimljiva fotelja ili sofa u karakterističnoj boji, dobićete pravi umetnički efekat zahvaljujući novim slikama i dodatoj lampi.

*autor Milan Todorović

#2 Vizuelno uvećajte prostoriju velikim ogledalom

Ogledala su lep detalj u svakom domu, ali mali stanovi su im posebno zahvalni na efektu koji pružaju. Ukoliko imate malu prostoriju koju biste želeli bar vizuelno da proširite, postavite vertikalno ogledalo u neki od uglova. Što je ogledalo veće, prostorija će izgledati prostranije, a kompletan efekat će biti primećen i od strane vaših prijatelja.

Postoji veliki izbor ramova za ogledalo, pa u zavisnosti od ostatka enterijera možete izabrati ogledalo sa naglašenim ivicama u jačim bojama, ili minimalistički model koji ne naglašava detalje. U svakom slučaju, promena u prostoriji će biti i više nego očigledna, zahvaljujući samo jednom dekorativnom, ali i praktičnom detalju.

#3 Kupite novu biljku

Ništa ne obogaćuje dom tako kao biljke, pa ukoliko dosad niste imali naviku da kupujete cveće, uradite to sada! Neverovatno lepe i efektne zelene biljke mogu da se kupe svuda, a sigurni smo da u vašem domu postoji neki prazan ćošak u kome ioanko ne stoji ništa. Biljka u saksiji će ga odlično upotpuniti, a ukoliko je reč o nekom većem, neobičnom cveću, nema sumnje da će na originalan način dekorisati vaš dom.

Biljku postavite u blizini prozora i što dalje od radijatora, kako biste bili sigurni da će imati najbolje moguće uslove u stanu. Prilikom kupovine obratite pažnju i na karakteristike biljke, redovnost zalivanja i održavanja. Različite biljke zahtevaju različitu negu, pa kupite onu čije vam održavanje sigurno neće oduzimati više vremena nego što imate na raspolaganju.

#4 Osvežite prostoriju novim tepihom

Većina modernih stanova ima manje tepihe kojima je lako manipulisati, što znači da ih možete zameniti kad god to poželite, a da to ne iziskuje mnogo vremena i snage. Pažljivo pogledajte stvari koje imate u prostoriji, i procenite koja bi to boja mogla da osveži ambijent, a da se istovremeno uklopi sa postojećim nameštajem. Ukoliko u vašem stanu preovladavaju neutralne boje, budite hrabri i izaberite neku jarku boju tepiha sa kojom možete uskladiti ukrasne jastučiće na foteljama. Suprotno tome, ako je prostorija već naglašena upadljivim detaljima, izaberite jednostavan tepih u blagim nijansama. Na taj način ćete dozvoliti već postojećim detaljima da dominiraju i ispunjavaju prostoriju, ne narušavajući njihovu posebnost novim upadljivim tepihom.

#5 Promenite zavese ili ih potpuno uklonite

Zavese na prozorima su faktor koji bitno doprinosi izgledu ambijenta, pa ukoliko ih s vremena na vreme promenite, značajno ćete osvežiti svoj dom. Kod zavesa važi isto pravilo kao i kod tepiha – šarene motive i jake boje birajte samo ako ostatak prostorije nije već naglašen nekim detaljima. Ako to jeste slučaj, onda će lepršava bela zavesa biti odličan izbor za vaše prozore.

Takođe, skidanje zavesa može pozitivno uticati na atmosferu u domu, jer ćete tako obezbediti više svetlosti u prostoriji. Klasične zavese možete zameniti i popularnim rolo zavesama u raznim bojama i motivima.

Dovoljno je samo nekoliko detalja da vaš dom dobije potpuno novi izgled, koji će sigurno uneti i novu, pozitivnu atmosferu u prostorije. Najbolja osobina detalja je što su vrlo pristupačni, povoljni i laki za uklapanje, dok je efekat uvek vrlo moćan i uglavnom presudan za izgled enterijera. Eksperimentisanje sa bojama i motivima je uvek dobra ideja, pa pored pet navedenih predloga sigurno postoji još mnogo načina da osvežite vaš dom.

 

 

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije