“Vrli novi svet”- premijera plesno-dramske predstave u beogradskom Madlenianumu!

od Imaginarijum 0

Nakon uspešne pretpremijere u Madridu, predstava “Vrli novi svet” stiže u Beograd na veliku scenu Opere i Teatra Madlenianum, a premijera ostvarenja u režiji Sashe Sasic je zakazana za utorak, 4. decembar u 19.30h.

Glavnu ulogu tumači glumica Huichi Chiu,  dok plesne koreografije izvode Adrián Díaz Rodríguez, David Mazón Fierro, Mario Olave Jiménez i Zoe Sepúlveda Merino. Autor muzike je Fernando Leria Jiménez.

Vrli novi svet je plesno-dramska predstava koja se temelji na istoimenom delu Oldusa Hakslija (Aldous Huxley). Pitanje na koje autor predstave želi da odgovorimo je vrlo jednostavno: Šta nas čini ljudima?

Dehumanizacija novog sveta, sterilnost i odsustvo individualnosti koju je Haksli početkom prošlog veka samo naslućivao, danas, nepunih 100 godina kasnije, postaju realnost. Šta više, dehumanizacija prelazi u hiperhumanizaciju, a individualnost je prenaglašena.

Vrli novi svet je priča o sukobu naivnog čoveka “divljaka” sa moralom i politikom novog doba. Vrli novi svetpredstavlja jasnu viziju neuravnotežene, tehnološki napredne sadašnjosti u kojoj se ljudi kloniraju, društveno indoktriniraju i farmakološki anesteziraju da bi se što bezbolnije uklopili u algoritmički poredak, a sve po cenu njihove slobode, ljudskosti i duše. U Vrlom novom svetusvi su srećni, svi su jedinstveni i svi su zadovoljni plasiranom slikom svog života.

Sasha Sasic, umetnička direktorka kompanije, plesačica  i koreografkinja srpskog porekla, bazirana u Španiji koji svoju edukaciju iz oblasti plesa stiče u Beogradu, Granadi i Madridu.

Prvo samostalno autorsko iskustvo ostvaruje 2010. godine. Njeno prvo autorsko delo “Café Cantante”osvaja nagradu za najbolju plesnu predstavu na XXIX Internacionalnom Festivalu u Sarajevu. 2013. postavlja predstavu “La Rosa del Penal”koju premijerno izvodi na festivalu CIBRA u Toledu. Tokom 2014. godine intenzivno radi na interdisciplinarnom projektu u kojem okuplja umetnike iz nekoliko zemalja (Španija, Srbija, Slovenija). Spaja savremeni ples i muziku sa flamenkom u delu “Metamorphosis”u kojem je scenska i muzička ekspresija direktna posledica ovog heterogenog identiteta. Predstava se premijerno izvodi na Internacionalnom festivalu savremenog kazališta u Splitu u junu 2015., nakon čega biva ponovljena na poznatim festivalima kao što su: Coetani – Festival Eksperimentalnog Flamenka u Atini, VI Festivalu plesa u Šibeniku, V Festivalu flamenka u Zagrebu, te drugim evropskim scenma.Tokom 2016. zalazi malo dublje u polje psihoanalize. Istražuje u domenu ljudskog nesvesnog sa posebnim osvrtom na introspektivno istraživanje – samoposmatranje sebe, svojih doživljaja, te analizu svog iskustva. Ovo istraživanje rezultiraće predstavom “Confrontation”koju premijerno izvodi oktobra 2017. Tokom 2018. godine njen rad se sve više fokusira na savremeni ples i fizički teatar te postavlja predstavu “Vrli novi svet”.

 

Foto: PR

 

 

 

Share This: