Izložba koja klasična vajarska dela stavlja u kontekst 21. veka

od Imaginarijum 0

Klasične skulpture u savremenoj svakodnevnici- ovako bismo ukratko opisali originalnu izložbu australijskog umetnika Metjua Kvika predstavljenu pod imenom Monumental Nobodies.

Izložba je otvorena prošlog meseca u Sidneju, a osmišljena je kao serija umetničkih printova najpoznatijih svetskih statua u koje su inkorporirani prepoznatljivi elementi poput gedžeta, kamera za video nadzor i grafičkih motiva svetskih bendova koji su simbol aktuelne ere i savremene pop kulture. Nadahnuće za izložbu umetnik je pronašao u tendenciji istorije da umetnost uništava iz ideoloških razloga na načine kao što su demoliranje građevina, spaljivanje knjiga i destrukcija statua, a njegove slike “vandalizovane” su na ironičan način. “Moja izložba je direktna veza između onih koji su stvorili ova monumentalna dela i onih koji ih uništavaju, a težnja za ostavljanjem traga predstavlja univerzalnu konekciju između pomenutih strana”, rekao je Kvik. “Svi oni pokušavaju da nam saopšte jednu istu stvar: Bio sam ovde, postojao sam.”

U nastavku pogledajte deo radova iz ove jedinstvene umetničke postavke, a više o stvaralaštvu Metjua Kvika možete saznati ukoliko zapratite njegov zvanični Instagram profil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ana Končar

Foto: Fubiz

 

 

 

 

Share This: