Pasta školjke punjene ricotta sirom i pestom za sve ljubitelje mediteranske kuhinje

od Imaginarijum 0

 

Crveni sos smo zamenili laganim pestom, njime napunili pasta školjke i dobili novo omiljeno brzo letnje jelo koje je podjednako ukusno i lepo na oko. 

 

 

Klasične punjene i u rerni zapečene italijansko-američke pasta školjke su toliko jednstavne za pripremu da ćete istog trenutka otrčati u najbliži supermarket i početi sa pripremom. Ova letnja verzija ne uključuje sos od paradajza – umesto toga al dente kuvane školjke se blago poprskaju maslinovim uljem i pospu rendanim pecorino sirom i mrvicama hleba, peku sve dok lepo ne porumene, a potom se izvade iz rerne i napune blagim zelenim pesto sosom. Krajnji efekat je sličniji hrskavim ravijolima nego sočnim, dugo pečenim kaserolama. Prijatno! 

 

 

 

Sastojci:

500 gr krupnih pasta školjki

600 gr svežeg ricotta sira (2 1/2 šolje)

2 jaja

3 mladog crnog luka sitno iseckanog 

3 kašike sitno iseckanog peršuna

1/2 kašike majčine dušice ili ruzmarina

sok i narendana kora jednog manjeg limuna

1/2 šolje rendanog parmezana

1 šolja rendanog pecorino sira

maslinovo ulje

1/2 šolje sitnih mrvica hleba (prezli)

 

Za pesto:

2 šolje listova bosiljka

1 šolja listova peršuna

2 fino narendana čena belog luka

so i biber

1 šolja maslinovog ulja 

 

Priprema:

U posoljenoj vodi kuvajte testeninu dok ne bude al dente. Nakon kuvanja, isperite školjke hladnom vodom i dobro ocedite a potom poređajte na papir za pečenje.

U međuvremenu pripremite ricotta fil: U posudu za mešanje pomešajte ricotta sir, jaja, mladi luk, peršun, majčinu dušicu, koru i sok od limuna i izmrvljeni crveni biber po ukusu. Dodati naribani parmezan i pecorino. Začinite solju i biberom i dobro pomešajte sastojke dok se ne jedine. 

Ugrejte rernu na 200 stepeni. Malom količinom ulja podmažite veliki pleh. Kašikom punite svaku pasta školjku filom od ricotta sira i rasporedite napunjene školjke u jednom redu u posudu za pečenje. Premažite površinu testenina maslinovim uljem. 

Pospite školjke vrh sa 1/4 šolje pecorino sira i prezli mrvica i pecite ih otkrivene oko 20 minuta, dok se ne zagreju i dobiju zlatno braon boju. Za to vreme napravite pesto od bosiljka, peršuna, belog luka i 1/2 kašičice soli u blenderu, a na kraju dodajte malo maslinovog ulja, bibera, dobro pomešajte i sipajte u posude za posluživanje. 

 

Miona Todorović

Foto: Cooking NY Times 

Share This: